Op Facebook is het aantal aanmeldingen voor de landelijke studentendemonstratie opgelopen tot bijna 7400. Nog eens zesduizend mensen zeggen ‘misschien aanwezig’ te zijn. Ook hoogleraren zullen in vol ornaat langs het Torentje van premier Rutte trekken.

Op verzoek van de politie begint de demonstratie een half uur eerder: om 13.00 uur in plaats van half twee. “We willen niet dat het al gaat schemeren terwijl de manifestatie aan het uitlopen is”, legt een woordvoerder van de Haagse politie uit. “Dat maakt de handhaving moeilijker.”

Blij met collegevrije dag

Naar schatting komen er tussen de zeven en vijftienduizend studenten naar het Malieveld. Maar de actievoerders spannen zich in om dat aantal te overtreffen. Ze vragen allerlei verenigingen om steun en hopen dat iedereen zoveel mogelijk vrienden meeneemt. Ze zijn blij met de collegevrije dagen aan verschillende universiteiten.

‘Er is draagvlak’

“Dit zou wel eens het grootste studentenprotest kunnen worden sinds 1988”, aldus Sander Breur van de LSVb. De studenten herinneren eraan dat meer dan 258.000 mensen de petitie minimaalnominaal hebben ondertekend. Aan draagvlak ontbreekt het hen niet, willen ze maar zeggen.

Ook hoogleraren doen mee

De optocht van hoogleraren vindt ’s ochtends plaats en gaat dus vooraf aan de studentendemonstratie, meldt website Voxlog van de Radboud Universiteit. Het cortège is een idee van de gezamenlijke rectoren van de Nederlandse universiteiten. De Nijmeegse rector Bas Kortmann zou voortrekker zijn en de actie wordt verder voorbereid vanuit de universiteiten van Wageningen, Groningen, Tilburg, Maastricht en Nijmegen, samen met universiteitenvereniging VSNU.

In de verte het torentje van premier Rutte

Een VSNU-woordvoerder bevestigt de voorbereiding van de manifestatie, maar zal nadere details pas volgende week naar buiten brengen, als duidelijk is dat er voldoende animo is onder de hoogleraren. HOP