Terecht dat langstudeerders beboet worden?

Dat er bezuinigd gaat worden op de studiebeurs is al lang bekend. Nu is ook bekend dat de overheid voornamelijk de ‘langstudeerders’ gaat aanpakken. Elke student mag slechts twee jaar langer studeren, een jaar langer in de bachelor en een jaar in de master. Iedereen die deze twee jaar overschrijdt, gaat fors meer collegegeld betalen.  Op 21 januari protesteren studenten opnieuw tegen dit wetsvoorstel in Amsterdam. Gaan EUR-studenten demonstreren?

Maarten Timmer, tweedejaars student Geschiedenis

“De bezuinigingen zijn nogal dubbel. Het is goed dat het strenger wordt, want sommigen studeren onnodig te lang. Toch moet er worden uitgekeken met het bezuinigen op studenten. Uiteindelijk zijn zij de toekomst en moeten ze de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Het zou zonde zijn als studenten door de maatregel niet alles uit hun studie kunnen halen. Een alternatief bezuinigingsplan is niet zomaar te verzinnen, maar er moet wel wat gebeuren.

Daarom vind ik het protest dat eind januari in Amsterdam gepland is een goede zaak. Ik ga er zeker kijken. Het is belangrijk dat we onze stem laten horen en niet zomaar door de overheid over ons heen laten lopen. Ik denk dat dit belangrijker is dan de vraag of het protest wel of geen zin heeft. De overheid moet weten dat we er mee bezig zijn en wat we er van vinden.”

Claudia Bayens, tweedejaars student Bedrijfskunde

‘Nee, ik ga niet demonstreren in Amsterdam, want ik loop nominaal en ben daarom niet bang dat ik meer collegegeld moet gaan betalen. Ik snap wel dat er in het kader van de bezuinigingen ook moet worden bezuinigd op het studiebeurssysteem. Al vind ik het wel belangrijk dat er een mogelijkheid blijft voor mensen om iets naast hun studie te kunnen doen, zoals een fulltime commissie. Dit kan niet tegelijkertijd met de studie worden gedaan. Het is belangrijk dat studenten zich ook op deze manier kunnen ontwikkelen. Als mensen hierdoor te lang studeren volgens de normen van de overheid, zullen velen niet bereid zijn om zoveel collegegeld te betalen.

Een oplossing hiervoor is door naar individuen  te kijken. Mensen die aantonen dat zij een jaar iets hebben bijgedragen aan de universiteit of aan de samenleving, zouden de mogelijkheid moeten krijgen een jaar extra over de studie te doen. Mensen die niks van dien aard naast hun studie hebben gedaan, moeten wel gewoon aan de nieuwe regeling worden gehouden.’

 

Burς Temeltasch, masterstudent Bedrijfsrecht

“Ik denk dat de nieuwe regel aan de ene kant een stimulans kan zijn. Niet zozeer prestatiegericht, maar meer financieel gezien. Als mensen het in hun portemonnee gaan voelen, zullen ze eerder proberen hun opleiding op tijd af te ronden. Aan de andere kant werkt het ook demotiverend. Mensen die door vertraging meer collegegeld moeten betalen, haken misschien af. Of ik ga demonstreren? Nee, want ik ben bijna klaar met studeren.

Een andere vorm van bezuinigen zou een prestigebeurs kunnen zijn. Dus in plaats van straffen als je er te lang over doet, belonen als je bovengemiddeld presteert. Dit zie je steeds meer. Bij ons op de faculteit komen eerstejaars met een 7 of hoger voor de tentamens van een onderwijsblok op de ‘dean’s list’. Aan het eind van het bachelorprogramma wordt er op het diploma vermeld hoe vaak iemand op de ‘dean’s list’ heeft gestaan. Dit soort regelingen zie je bij steeds meer studies en motiveert studenten om bovengemiddeld te presteren.” JV