Het gelukkigste moment van 2010 was voor Nederlanders de winst van het Nederlands voetbalelftal in de halve finale. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van geluksonderzoekers van de EUR.

Gemiddeld beoordeelden we ons geluksgevoel op 6 juli, de dag waarop Nederland tegen Uruguay speelde, met een 7,9. Dat is een half punt hoger dan het gemiddelde geluksgevoel in de maand juli. Bijna een week later gaf het WK ons geluksgewijs een van de grootste dompers van het jaar: de dag van de verloren finale tegen Spanje kreeg van de respondenten een 6,7.

Website

De cijfers zijn afkomstig van ‘De Gelukswijzer’, een website waarmee EUR-onderzoekers mensen vragen om van dag tot dag aan te geven hoe zij hun geluk ervaren. Het initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraars Univé, VGZ, IZA en Trias. “Mensen die meer positieve emoties ervaren leven gemiddeld twee tot vijf jaar langer dan mensen die onder die base line zitten”, legt onderzoeker Wido Oerlemans uit. “Verzekeraars willen niet alleen vergoeden als mensen ziek zijn, maar nemen steeds vaker een proactieve houding aan.”

Dagboek

Het onderzoek geeft inzicht in de factoren die bepalend zijn voor het geluk. Voor de onderzoekers, maar ook voor de mensen die meewerken. “Wij zeggen niet: door mee te doen aan dit onderzoek word je gelukkiger”, zegt Oerlemans. “Maar mensen kunnen een dagboek invullen en hun geluk vergelijken met dat van anderen. Naast dat dat leuk is, worden mensen gestimuleerd om even stil te staan bij hun levensstijl.”

Enorme schokken

Gebeurtenissen als het WK, de Olympische spelen en de aardbeving in Haïti zorgen niet voor enorme schokken. Onze gelukscurve schommelt tussen de 6,7 (januari) en 7,4 (juli). Slechts tien procent wordt verklaard door dit soort externe evenementen, schatten wetenschappers. Het grootste deel van ons geluk, ongeveer de helft, wordt bepaald door de persoonlijkheid. Een ander belangrijk aandeel, 30 tot 40 procent, komt op het conto van de levensstijl.

Afgelopen jaar deden twintigduizend mensen in ieder geval een keer mee. Conclusies over geluk naar aanleiding van specifieke gebeurtenissen werden alleen getrokken als op die betreffende dag informatie beschikbaar was van minstens vijfhonderd mensen.

GM