De haarkleur van een onbekende dader die een misdrijf heeft gepleegd, is binnenkort niet langer een geheim voor forensisch onderzoekers.

Wetenschappers van het Erasmus MC ontdekten in samenwerking met Poolse collega’s hoe je met behulp van DNA kunt voorspellen welke haarkleur een persoon waarschijnlijk heeft. Ze publiceerden hun bevindingen maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Human Genetics.

Rood, zwart, blond of bruin

Op basis van de onderzoeksresultaten kan met meer dan 90 procent nauwkeurigheid uit DNA worden vastgesteld of een persoon rood haar heeft. Met even grote nauwkeurigheid kan worden bepaald of de persoon zwart haar heeft. Voor blond haar en bruin haar geldt een nauwkeurigheid van 80 procent. Met de gevonden onderzoeksmethode kan ook onderscheid worden gemaakt tussen haarkleuren die sterk op elkaar lijken.

Oogkleur en leeftijd

Een gevalideerd testsysteem voor de haarkleur zal op niet al te lange termijn voor het forensisch onderzoek beschikbaar komen. De onderzoekers publiceerden al eerder over het voorspellen van de oogkleur en het inschatten van de leeftijd op basis van DNA-materiaal. Het benodigde DNA kan worden gehaald uit bloed, sperma en speeksel. EUR