Na een serie losse protesten, slaan studentenorganisaties de handen ineen. Medio januari trekken studenten uit het hele land naar Den Haag om massaal te demonstreren tegen de kabinetsplannen.

Nederland stevent af op een ‘kenniscrisis’, waarschuwen Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) op een speciaal opgezette website. Zowel instellingen als studenten krijgen straks een boete van drieduizend euro als een student meer dan een jaar vertraging oploopt.

Ingrijpende maatregel

“Alleen het terugtrekken van dit voorstel, kan studenten nog tegenhouden om massaal in actie te komen”, stellen de studentenorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Op alle mogelijke manieren proberen ze studenten bewust te maken van de bezuinigingen. Het ziet er naar uit dat de demonstratie een groot succes wordt, omdat het geen abstracte beleidswijziging betreft, maar een ingrijpende maatregel die een deel van de studenten al volgend collegejaar in de beurs raakt.

Ontplooiing

De maatregel zou niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van het onderwijs, maar ook voor de ontplooiing van de student naast zijn studie. De arbeidsmarkt heeft juist behoefte aan studenten die meer dan vier of vijf jaar over hun studie gedaan hebben, stellen de studentenorganisaties. “Besturen, medezeggenschap, buitenlandervaring, een stage of het doen van twee studies is onontbeerlijk voor een goede positie op de arbeidsmarkt. Met deze maatregel wordt dit onbetaalbaar voor de meerderheid van studerend Nederland.”

250 duizend

De studentenorganisaties lanceerden eerder al een digitale petitie. Die werd eind november, toen de teller op 100 duizend stond, overhandigd aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. Inmiddels is hij bijna 250 duizend keer ondertekend.

GM

Lees verder: tien vragen en antwoorden over de aanpak van langstudeerders.