De organisatie van de Recruitment Days gebruikt een interactief kunstwerk om mensen te trekken. Bezoekers worden ‘met zichzelf geconfronteerd’.

Het is eens wat anders dan een kraam met gratis popcorn of friet, of een stand met nondescripte housemuziek en loungebanken. De attractie waarmee de Rotterdamse Recruitment Days studenten wil trekken is een metershoog minitheater in de vorm van een ouderwetse fotocamera. Er kan telkens maar één bezoeker tegelijk in. Een voorstelling duurt precies zes minuten, die op een klok naast de installatie worden afgeteld.

Link

De bezoeker speelt zelf een rol in hetgeen binnen gebeurt, vertelt kunstenaar Judith Nab. “Het thema is nacht, maar het gaat ook over jezelf tegenkomen, jezelf leren kennen. Dus dat is de link met dit evenement.”

Ander effect

Binnen is het bijna net zo koud als buiten, maar door de goed geisoleerde muren hoor je niets meer zodra je de deuren achter je gesloten hebt. Vanuit een stoel zie je geprojecteerde beelden, hoor je stemmen en geluidsfragmenten, maar kijk je vooral naar jezelf. Dat zal voor iedereen een ander effect sorteren.

Spanning

Nab is gespecialiseerd in dit soort installaties, die naar eigen zeggen gekarakteriseerd worden door zekere speelsheid. Ze maakt gebruik van surrealistische, verwarrende elementen om de spanning tussen mens en zijn omgeving te benadrukken. Het fraai vormgegeven apparaat, waarmee Nab de afgelopen maanden in de beeldentuin van het Veluwse museum Kröller-Müller stond, is een onafhankelijke productie.