Het BaMa-systeem werd al in 2002 ingevoerd, maar bij rechten lopen nog steeds doctoraalstudenten rond. Ze kunnen tot september 2011 afstuderen als doctorandus.

Het gaat om een handvol studenten, ruim veertig. 12 bij Fiscaal recht en 31 bij Nederlands recht. Ze kunnen kiezen: als een speer hun scriptie aftypen of alsnog overstappen naar een bachelor of master.

Oproep

De Erasmus School of Law is naast het Erasmus MC de enige faculteit die haar studenten nog niet eerder heeft gedwongen over te stappen naar de Bachelor-Master-systeem. De laatste lichting krijgt begin december een brief thuis, met een oproep om actie te ondernemen.

Niet bewust

Er zitten een aantal bekende namen bij, zegt studieadviseur Christien Dubbeldam. Het zijn dezelfde studenten die ook opduiken als er weer een mailing de deur uitgaat over vakken die dreigen te vervallen. Maar een deel van de studenten is zich waarschijnlijk niet bewust van de inschrijving als doctoraalstudent, dat is misschien allang met een bachelor of master bezig. “Het is in feite een administratief probleem”, aldus Dubbeldam.

Later overgestapt

Aan het Erasmus MC staan nog bijna elfhonderd studenten ingeschreven voor een doctoraalprogramma. Dat komt omdat de geneeskundefaculteit pas later overgestapt is op de BaMa-structuur. Bovendien duurt een opleiding tot arts in de regel twee jaar langer dan een studie rechten.

GM