In Den Haag demonstreren studenten vandaag op initiatief van SP-kamerlid Jasper van Dijk tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Ook in Groningen wordt geprotesteerd.

Vanmiddag bespreekt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting. De studenten protesteren tegen de kabinetsplannen om de basisbeurs voor de masterfase af te schaffen en de boete van drieduizend euro die ze moeten betalen als ze meer dan een jaar studievertraging oplopen.

Oliebollen

SP-kamerlid Jasper van Dijk, riep via Facebook studenten op om vandaag naar het Plein voor de Tweede Kamer te komen om te protesteren tegen de kabinetsplannen. Hij beloofde hun oliebollen. “Het blijft een Facebook-actie, dus geen officiële demonstratie. Het is dus nog maar de vraag hoeveel mensen er werkelijk komen, maar de eerste signalen zijn gunstig”, zei Van Dijk tegen Nu.nl

Brandes-Tuka (r) bij een eerdere studentendemonstratie in september 2009

EUR-studenten ook aanwezig

Inmiddels hebben 1900 studenten hun deelname toegezegd, waaronder EUR-student Che Brandes-Tuka. Hij was mede-initiator van de studentenacties op de EUR in februari dit jaar. Studenten bezetten toen collegezalen en hielden een betoging voor het behoud van de studiefinanciering. Met een groep EUR-studenten is Brandes-Tuka afgereisd naar Den Haag.

Hart onder riem steken

In Groningen begon om twaalf uur een protest op de Grote Markt. Comité Gronings Ontzet dat de demonstratie organiseert, verwacht ongeveer 2000 studenten. Rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn opvolger Elmer Sterken zullen aanwezig zijn om de studenten een hart onder de riem te steken. De Groningse demonstratie wordt ook ondersteund door de Hanzehogeschool. Volgens Nu.nl zullen prominenten van beide onderwijsinstellingen een verklaring tegen de kabinetsplannen ondertekenen. HOP/LJ