Studenten die meteen een dik salaris willen verdienen, moeten zorgen dat ze starten in de logistiek. Maar in andere sectoren stijgen de lonen veel sneller.

Dat blijkt uit onderzoek dat VKbanen liet uitvoeren door organisatieadviesbureau Berenschot. Een starter met een universitair diploma verdient in de logistiek € 3279 bruto. Dat is € 531 meer dan het gemiddelde. Maar na een aantal jaren werken is het handiger om over te stappen naar de industrie. Daar ligt het bruto maandsalaris met € 5776 het hoogst.

Loonstijging

Voor het onderzoek werden 6148 werknemers uit achttien verschillende sectoren ondervraagd over de hoogte van hun loon, de tevredenheid hierover en de toekomstverwachtingen. De belangrijkste bevindingen: slechts de helft van de werknemers verwacht komend jaar een loonstijging, academici verdienen gemiddeld € 500 meer dan hbo’ers en de culturele sector betaalt nog steeds het slechtst.

Geen garantie

Hoewel het loont om actief met je loopbaan bezig te zijn, is jobhoppen volgens het onderzoek geen garantie voor succes op het werk. Drie van de vier werknemers zegt binnen een jaar op zoek te willen naar een andere baan, onder meer vanwege het salaris. Maar de enquête wijst uit dat meer loon er vaak helemaal niet inzit. Bovendien blijken mensen die vaak van baan veranderen last te hebben van ontevredenheid en onrust en zijn ze het minst blij met de hoogte van hun salaris.

Afwisseling

Salaris is voor veel studenten overigens helemaal niet zo’n enorm issue. Zelfontplooiing, een goede balans tussen werk en privé, deskundigheid en afwisseling zijn volgens Dorianne van Schaijk, loopbaanadviseur aan de EUR, veel belangrijker. “Vooral dat laatste. Het idee dat ze de hele dag hetzelfde moeten doen is voor veel studenten een groot schrikbeeld.” GM