Binnen een week staan er al 70 duizend steunbetuigingen online tegen de hoger onderwijsplannen van het nieuwe kabinet. Maar de actievoerders willen nog veel meer studenten bereiken.

Deze week organiseert de LSVb met lokale studentenvakbonden informatie- en debatavonden om studenten ‘op het ergste’ voor te bereiden. Ze willen studenten inlichten over de regeringsplannen. De studiefinanciering voor de master verdwijnt en studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen gaan aanzienlijk meer collegegeld betalen. Deze laatste groep verliest bovendien de ov-jaarkaart.

‘Drie keer niks’

Het is niet de eerste keer dat nadrukkelijk kritiek geuit wordt op de plannen van het kabinet Rutte. Belangengroepen, oppositiepartijen en opiniemakers grijpen de afgelopen maanden elke gelegenheid aan om schande te spreken van hervormingen en bezuinigingen. Ook EUR-hoogleraren reageerden fel en noemden de plannen ‘drie keer niks‘ of ‘een frontale aanval’.

Investering

Het klopt dat studenten meer gaan betalen, zei Jan Kees de Jager maandag tijdens een economisch debat op Woudestein. Niet meer dan logisch, vond de minister van Financiën, aangezien ze er later ook zelf van profiteren op de arbeidsmarkt. De Jager benadrukte dat de onderwijsplannen losstaan van de enorme bezuinigingsoperatie van 18 miljard en dat er zelfs sprake is van een investering. “De inkomsten vloeien allemaal terug en moeten bijdragen aan extra kwaliteit.”    

Begroting

Op 29 november wordt de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer gesproken. Voor die tijd willen de studentenorganisaties, waaronder het ISO en de LSVb, de petitie aanbieden aan de minister van Onderwijs. (HOP/GM)