Volgens Chris Aalberts, docent politieke communicatie aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, is er niets mis mee dat PVV’er Eric Lucassen fractielid blijft.

Aalberts deed deze uitspraak op 15 november in het programma ‘Peptalk’ van BNR Nieuwsradio, nog voordat Geert Wilders bekendmaakte dat Lucassen inderdaad fractielid blijft. “Voor ex-criminelen zou het geen probleem moeten zijn om zitting te nemen in de Tweede Kamer”, stelde Aalberts in de radio-uitzending.

‘Het waait over’

Volgens Aalberts had Wilders geen andere keus dan Lucassen in de fractie houden. Het was immers de enige manier om de coalitie met de VVD en het CDA veilig te stellen.

Hoe het nu verder moet met Lucassen? “Neem hem een aantal portefeuilles af, zodat we de komende jaren nooit meer iets van deze PVV’er zullen horen.” Stellig: “Deze kwestie waait gewoon over.”

Broddelwerk

Een ander vraagteken dat tijdens de radio-uitzending aan bod kwam, was hoe het kan dat Wilders niets afwist van het verleden van Lucassen. Wat dit betreft, stak de PVV-leider de hand in eigen boezem en gaf toe dat hij zijn kandidaten beter had moeten onderzoeken. Chris Aalberts deed daar nog eens een schepje bovenop door de screeningsmethode van de PVV zelfs ‘broddelwerk’ te noemen. “Heeft Wilders zitten slapen?”

Moordenaar niet in Kamer

Overigens bracht Aalberts in de uitzending wel enige nuance aan toen hij stelde dat ex-criminelen een zetel mogen krijgen in de Tweede Kamer. “Het hangt af van de ernst van de veroordeling. Niemand zal het toejuichen als de politieagent die Milly Boele vermoordde na zijn gevangenisstraf in de Kamer komt. Daarvoor is zijn misdrijf te gruwelijk.” LJ

Beluister de uitzending op BNR Nieuwsradio