Jan Kees de Jager, de kersverse minister van Financiën, was maandag op de EUR om de economische plannen van het nieuwe kabinet te verdedigen. Een overzicht van de opmerkelijkste citaten.

“We zijn dit voorjaar langs de rand van de afgrond gegaan. Veel meer dan in 2008, toen Lehman Brothers omviel. Als banken in de problemen komen is dat al heel erg, maar dit voorjaar dreigden overheden failliet te gaan. Op Black Friday kon een aantal landen, waaronder Griekenland, ineens geen geld meer lenen. Er dreigde een enorme ontploffing.”

“Het is misschien niet prettig, een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs. Maar wij vragen ons af: wie heeft er nou rendement van de studie? De student heeft straks een betere baan, dan is het niet onredelijk dat die ook betaalt. Ik wil trouwens benadrukken dat dit geen onderdeel is van de bezuinigingen van 18 miljard. De besparingen vloeien terug in het onderwijs en moeten bijdragen aan extra kwaliteit.”

“Dit is niet het juiste moment om de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen. De koopwoningmarkt verkeert nog steeds in zwaar weer. Wel willen we voorkomen dat mensen een te grote hypotheeklast krijgen. Mensen mogen niet meer dan 112 procent van de waarde van hun woning lenen, om restschuldrisico’s te voorkomen. En banken moeten weer terug naar de basis, om minder kwetsbaar te worden.”

“De staatsschuld stijgt elke dag met 100 miljoen euro. Dat betekent dat we per Nederlander een schuld hebben van 24 duizend euro. De rente die daarbij hoort is alleen al anderhalf keer zoveel als de kosten van het hoger onderwijs.”

“Ook op cultuur gaat bezuinigd worden. Het is toch te gek voor woorden dat elke middelgrote stad zes cultuurpodia wil behouden waar maar twintig mensen per avond komen.”

“Een derde van de bezuinigingen moet komen uit het openbaar bestuur. Dat is inderdaad al een aantal keer eerder geprobeerd. Maar toen werden ambtenaren ontslagen en tegelijkertijd consultants ingehuurd voor veel te veel geld. Waarom het nu wel gaat lukken, is omdat ik niet ga sturen op fte’s, maar op euro’s.” GM

 

Jan Kees de Jager sprak voorafgaand aan een debat over de financiële koers van het nieuwe kabinet. VVD-kamerlid Mark Harbers, CDA-kamerlid Elly Blanksma, prof. dr. Casper de Vries (EUR) en Henny Koemans (ING) discussieerden over de AOW-leeftijd, de versoepeling van het ontslagrecht, de huizenmarkt, rekeningrijden en de vergrijzing. Het beleid met betrekking tot pensioenmarkten, de financiële sector en Europese jurisdictie is nog veel te onduidelijk, klinkt het. De Vries, hoogleraar monetaire economie: “De grote makke is dat we geen Europese regering hebben.”