Van de inwoners van grote Nederlandse steden gaan Rotterdammers het minst vaak uit. Maar ze geven wel het meeste geld uit tijdens een avond stappen. Dat blijkt uit het jaarlijkse uitgaansonderzoek van NL-magazines.

Het Rotterdamse uitgaansleven is aan een boost toe. Met een 6,5 wordt het uitgaansleven in de havenstad het slechtst beoordeeld. Groningen is met een 8 de beste feeststad. Utrecht, Den Haag en Amsterdam kregen een 7. De hoofdstad, vorig jaar koploper, daalde daarme een punt.

Portemonnee

Voor het onderzoek werden 800 lezers van NL10 en zusterbladen in andere steden ondervraagd. Rotterdammers trekken wel het vaakst de portemonnee. Ze geven op een avond stappen gemiddeld 43 euro uit en zitten daarmee vijf euro boven het landelijke gemiddelde.

Minder clubs

Landelijk blijkt vooral de aandacht voor clubs in te zakken. We gaan het liefst naar het café (33%), gevolgd door een danscafé (24%) en dan pas naar een club (22%). Vorig jaar gaf nog 29 procent aan graag naar een discotheek te gaan. Volgens Pamela Wilhelmus, hoofdredacteur van NL-magazines, past dat in een trend van een afname van het aantal clubs in Nederland. “Hun aantal is in 15 jaar tijd ongeveer gehalveerd, en die trend zet zich gestaag voort.”

Studententijd

Salko Hofman (24) herkent het wel. “Aan het begin van mijn studententijd kwam ik nog vaak in Off_Corso, maar de laatste tijd ga ik minder vaak stappen. En als ik uit ga, is het naar Elite – een danscafé inderdaad.”

Zoeken

Hofman is masterstudent Bedrijfseconomie en bezig aan zijn afstudeeronderzoek naar de Rotterdamse evenementenbranche. “Ik hoor mensen vaak zeggen dat het zoeken is in Rotterdam. De tijd van de grote feesten is misschien over, maar ik denk ook dat niet iedereen even goed op de hoogte is van kleine dingen die op verschillende plekken in de stad te doen zijn.”

Rookverbod

Een ander belangrijk issue voor de horeca, het rookverbod, blijkt hoger op de agenda te staan. 20 procent van de ondervraagden vindt het irritant, tegenover 10 procent vorig jaar. GM