GEWIJZIGD 4-11-10

Ondanks dat 9 jonge EUR-wetenschappers een Veni-beurs hebben bemachtigd, maken zij steeds minder kans als ze subsidie willen aanvragen bij onderzoeksfinancier NWO. In het talentenprogramma zijn extra beurzen voor hen beschikbaar, maar het aantal afwijzingen is groter dan ooit.

Vorig jaar dienden 809 onderzoekers een aanvraag in voor een zogeheten Veni-subsidie. Dit jaar deden 982 onderzoekers een gooi: een groei van 21 procent. Ze willen allemaal 250 duizend euro bemachtigen om vier jaar lang onderzoek te doen.

NWO wijst goede aanvragen af

Maar liefst 161 onderzoekers krijgen nu een beurs. Zo hoog is het aantal laureaten nog niet eerder geweest. Toch is het slechts zestien procent van alle aanvragers. Voorheen was het ook al niet makkelijk om een subsidie te bemachtigen, maar het slagingspercentage was tenminste iets hoger, al was het maar een paar procent. NWO moet nu “te vaak” goede aanvragers afwijzen, schrijft de onderzoeksfinancier in een persbericht. NWO-directeur Jos Engelen zegt in een interview dat hij hoopt dat NWO geen talent vergooit.

Veni is opstap na promotie

Veni-subsidies zijn de eerste trede van de ‘Vernieuwingsimpuls’. Deze onderzoeksbeurzen zijn bedoeld voor recent gepromoveerde wetenschappers. Daarna komen de Vidi- en Vici-subsidies voor ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Ze zijn vernoemd naar een beroemde uitspraak van Julius Caesar: ik kwam, ik zag, ik overwon.

Het verkrijgen van een Veni-subsidie is een belangrijke stap in een wetenschappelijke loopbaan geworden. Voormalig PvdA-minister en gerenommeerd biowetenschapper Ronald Plasterk verklaarde direct na zijn aantreden dat hij honderd miljoen euro uit de gewone bekostiging voor universiteiten zou halen en aan NWO zou geven. Die mocht het geld in de Vernieuwingsimpuls onder de beste wetenschappers verdelen.

Deze overheveling, waar de universiteiten schande van spraken, wordt stap voor stap ingevoerd. Daardoor wordt het budget voor de Vernieuwingsimpuls de komende jaren steeds hoger. HOP