Woudestein was op donderdag 4 november het podium voor een rampenoefening. Communicatie stond centraal in de commandoposten die voor het M-gebouw opgetuigd waren.

De mededelingen over de portofoon klinken onheilspellend. Explosies, een gijzeling, actievoerende studenten, Greenpeace die met spandoeken aan de Van Brienenoordbrug hangt. Tijdens een milieuconferentie met Al Gore is brand uitgebroken, en de situatie lijkt steeds verder uit de hand te lopen.

Rook

Een brandweerman trekt rustig aan zijn shaggie. “Zie je dat oranje lampje daar?” Hij wijst naar een zwaailicht op de hoek van het T-gebouw, waar af en toe een pluimpje rook door de wind wordt meegenomen. “Dat is de fik. Op papier gebeurt er heel wat, maar in werkelijkheid is er weinig aan.”

Gillende figuranten

Er is een CoPI-training aan de gang, wat zoveel wil zeggen dat de universiteit samen met veiligheidsdiensten test in hoeverre de campus berekend is op rampen. Het gaat vooral om het verbeteren van de communicatie, tussen brandweer, politie, milieudienst, bedrijfshulpverlening en andere betrokkenen. Geen gillende figuranten of meppende ME’ers dus, maar een groep veiligheidsmensen die een beetje verveeld bij een communicatiewagen hangt.

‘Topgeheim’

In de aanpalende container zitten de leidinggevenden ondertussen druk in vergadering. Volgens een ‘topgeheim’ script worden ze aan de lopende band voorzien van de laatste ontwikkelingen. Er wordt contact gezocht met de burgemeester, de ernst van de situatie wordt ingeschat en de woordvoerder bedenkt wat hij kan delen met het meisje dat buiten een RTV Rijnmond-journaliste speelt.

Fictieve rampsituatie

De oefening is de eerste in een serie van vier, waarin Woudestein telkens het podium is van een fictieve rampsituatie. De universiteit staat in november in het teken van de campagne ‘Woudestein veilig‘. Op 18 en 25 november, en 2 december, zullen de andere trainingen plaatsvinden. Het Erasmus Facilitair Bedrijf waarschuwt op haar website dat studenten en medewerkers mogelijk last kunnen hebben van de ongeregeldheden.

Koffiepauze

Vooralsnog lijkt van serieuze overlast geen sprake te zijn. Het meest spectaculaire moment van de ochtend is de koffiepauze. Twee medische medewerkers proberen op een kaartje uit te vogelen waar het L-gebouw zou moeten liggen als een ambulance het parkeerterrein opdraait. “Ha,” verzucht een van de twee, “daar zijn de gevulde koeken.” GM