De EUR kreeg woensdag 27 oktober uit handen van Jan Pronk een aanmoedigingsprijs voor duurzaamheid en eerlijke handel. Het is de aftrap voor een landelijke fair trade campagne.

Pronk, voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking, overhandigde de prijs aan College-lid Bart Straatman tijdens de jaarlijkse Max Havelaar-lezing. Die stond dit jaar in het teken van macht en verantwoordelijkheid.

Aftrap

Het is de aftrap van een landelijke campagne, Fair Trade Request, die duurzaamheid op universiteiten en hogescholen moet promoten. De campagne is ontwikkeld door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en keurmerk Max Havelaar, onder andere op aandringen van EUR-studenten die een soortgelijk concept in Engeland hadden gezien. Het is de bedoeling dat Nederlandse studenten het bestuur van hun onderwijsinstelling nu gaan uitdagen om fair trade-producten in te kopen.

Window dressing

Enige scepsis is op zijn plaats, want de aanmoedigingsprijs functioneert vooralsnog voornamelijk als window dressing. Hoewel de EUR volgens de initiatiefnemers van Fair Trade Request veel bezig is met duurzaamheid, staan praktische problemen een totale fair trade universiteit nog in de weg. EUR-woordvoerder René Quist laat weten dat er nog te veel hobbels op de weg liggen, die vooral met aanbestedingseisen te maken hebben. “Wij hebben de mogelijkheden onderzocht, maar zolang niet elke koffieleverancier fair trade kan leveren, kunnen wij die eisen niet stellen.” GM