Bijzonder hoogleraar praktische filosofie, Ingrid Robeyns, vindt dat zowel mannen als vrouwen 3 maanden ‘babyverlof’ moeten krijgen na de bevalling. Ze bepleit dit vandaag in een opiniestuk in nrc.next.

Onrechtvaardig vindt Robeyns het dat vaders maar 2 dagen verlof krijgen, terwijl moeders tot 12 weken na de bevalling thuis mogen blijven. “De meeste vrouwen hebben zo’n 6 tot 8 weken nodig om fysiek te herstellen van de bevalling, dus waarom zou je hen dan nog 4 weken extra babyverlof geven en de vaders vrijwel niets?” Ze geeft hiermee een signaal af dat mannen na de bevalling net zo goed recht hebben op quality time met hun pasgeboren kindje als de moeder.

Robeyns reageert met haar stuk op het voorstel van het Europees Parlement om het zwangerschapsverlof uit te breiden van 16 naar 20 weken. Dit is volgens haar dus niet nodig voor moeders, maar wel voor vaders. LJ

Lees het complete opiniestuk