Woudestein moet een bruisende wereldcampus worden. Het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB) hield woensdagmiddag open huis over de verbouwingsplannen.

Er stond een maquette, er hingen een paar informatieschermen en er stond een tafel met koffie en cake. Collegelid Bart Straatman maakte een praatje met de directeur van het EFB en de architect deelde een paar stencils uit. In een hoek stond iemand de duurzaamheidsambities van de EUR uit de doeken te doen.

Autovrij

De campus gaat op de schop. Geen nieuws natuurlijk, maar met zo’n officiële informatiemiddag kwamen de plannen eindelijk uit de sfeer van vrijblijvend ideeën pitchen. De huidige toegangswegen worden omgelegd (en op termijn autovrij), in 2013 staat er een multifunctioneel studentenpaviljoen en verrijst naast de squashbanen een nieuwe toren. Daarin moeten 360 kamers komen, zegt Els de Cannière van het EFB. “Het is de bedoeling dat het U-gebouw in september 2013 al gebruikt kan worden voor de huisvesting van internationale studenten.”

Nieuwbouw

Het gepresenteerde Masterplan is nadrukkelijk gericht op de lange termijn. Het noordelijke deel van de campus, rond het L-gebouw en de T-toren, zal in de periode vanaf 2015 verder de meeste nieuwbouw te verstouwen krijgen. Afhankelijk van de groei van studentenaantallen verrijzen in meer of mindere mate nieuwe onderwijsgebouwen. Het zuidelijke deel, richting tennisbanen, wordt park-achtiger, inclusief een waterpartij.

‘Vette plek’

Het is ‘moedig’ van de verantwoordelijke Colleges van Bestuur, vindt de verantwoordelijke stedenbouwkundige, dat er zoveel geld wordt uitgetrokken ‘voor een kwaliteitsslag’. Jaakko van ’t Spijker won met zijn Studio Sputnik in 2007 de prijsvraag voor de herontwikkeling van Woudestein. “Het is de bedoeling dat je straks als student denkt: wat een vette plek. Terwijl het nu toch een beetje een saaie boel is.”

Ambitieus

Het streven om in 2013 de eerste veranderingen te hebben voltooid is volgens ’t Spijker ambitieus te noemen. “Maar een aantal van de meest tijdrovende procedures zijn al achter de rug, of lopen nu. Dus het kan weleens heel snel gaan.” GM