De universiteiten hebben het onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao gisteren verworpen. Dat betekent dat de eenmalige uitkering en salarisverhoging niet doorgaan.

EM schreef eerder dat het universitaire personeel in november een eenmalige uitkering van 500 euro zou krijgen en vanaf februari 2011 een half procent salarisverhoging. Maar dat gaat voorlopig niet door. De bestuursleden van de VSNU hebben het akkoord van hun eigen onderhandelaars van de hand gewezen.

Werkdruk verhogen

“Om een cao-loonsverhoging te kunnen bieden zouden de universiteiten meer arbeidsplaatsen moeten opheffen en de werkdruk opvoeren”, schrijft de VSNU op haar website. “Dat vinden ze onverantwoord.” De budgetten staan “intussen” verder onder druk, menen de bestuurders van de universiteiten

Stemverhouding binnen VSNU

Meer dan 80 procent van de achterban van Abvakabo FNV stemde vóór het onderhandelaarsakkoord. Werkgeversvereniging VSNU wil over de stemverhouding in haar bestuur niets zeggen: “Zo werkt dat niet bij de VSNU. Er is wel over gediscussieerd, maar uiteindelijk nemen we samen één besluit.”

‘Zwaar teleurgesteld’

“Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers”, zegt bestuurslid Marieke van den Berg van vakbond Abvakabo FNV. “We zijn zwaar teleurgesteld en gaan ons stevig beraden. Het lijkt erop dat de universiteiten het politieke spel belangrijker vinden dan hun eigen medewerkers. Ze slaan een boek dicht.”

Hervatting onderhandeling onbekend

De huidige universitaire cao loopt automatisch tot 1 maart door. “We gaan ervan uit dat we tegen die tijd weer met de bonden om tafel zullen zitten”, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. Maar voorlopig hebben universiteiten en vakbonden nog geen afspraak gemaakt om de gesprekken te hervatten. HOP