Geen Eat Pray Love of Jackass 3D in Pathé Schouwburgplein vanochtend, maar een echte hartoperatie. De filmvertoning was onderdeel van de klinische les ‘Het hart moet kloppen’, die werd georganiseerd door het Erasmus MC.

“Om bij het hart te komen, moeten we eerst het borstbeen openzagen met een soort decoupeerzaag.” Aan het woord is prof. Ad Bogers, hartchirurg in het Erasmus MC en gelach klinkt op uit de zaal. In amper 10 minuten loodst Bogers zijn publiek door de hartoperatie heen. “Het is allemaal handwerk”, grapt de chirurg, terwijl in beeld het gat in een van de hartwanden met hechtdraad wordt dichtgeknoopt. Een 65-jarige ex-verpleegkundige fluistert dat het een fraai gezicht is hoe het hart als een krachtige pomp beweegt in de borstkas.

Echo

Hoewel de film het hoogtepunt van de ochtend was en velen speciaal daarvoor waren gekomen, was het overige deel zeker zo leerzaam. Het publiek kreeg van prof. Jolien Roos-Hesselink bijvoorbeeld een minicollege ‘hoe werkt het hart’. Daarbij liet zij echobeelden zien van een goedwerkend hart en een exemplaar waar bijvoorbeeld de hartkleppen niet goed van sloten.

Peter de Jaegere legt uit dat weinig bewegen, vet eten en roken funest zijn voor je hart

Infarct is als brandend huis

Ook het acute hartinfarct – oftewel verstopping van de kransslagader – werd besproken in de bioscoopzaal. Cardioloog Peter de Jaegere vergeleek dit met een huis dat in brand vliegt en waar de brandweer zo snel mogelijk moet blussen. “Als iemand met een acuut hartinfarct niet direct wordt geopereerd, kan na een paar uur al een deel van het hart afsterven”, waarschuwde hij.

Visueel zette De Jaegere zijn verhaal kracht bij door beelden te laten zien van een schone kransslagader vlak na de geboorte en hoe die langzaamaan dichtslibt, tot een teveel aan vet en vuil de ader geheel verstopt.

 

Promopraatjes

Het lag er dik bovenop dat het Erasmus MC met de klinische les wilde aantonen wat voor werk studenten en scholieren kunnen gaan doen in het ziekenhuis. Wie daar wel oren naar had, kon na afloop nog allerhande vragen stellen aan medewerkers van verschillende afdelingen van het Erasmus MC.

‘Dat wil ik ook doen!’

Manisha Richardson was aanwezig bij de klinische les en dacht wel even: ik wil een baan in de medische wereld. Ze is echter net afgestudeerd in International Business & Language op de Hogeschool Rotterdam, en heeft dus niet de juiste vooropleiding. ”Eigenlijk denk ik elke keer na het zien van een operatie op tv bijvoorbeeld: dat wil ik ook doen!”, lacht ze. “Echt serieus ben ik niet, maar ik vind het wel reuze interessant.” LJ