Stomverbaasd is de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) dat PVV-kamerlid Martin Bosma Kamervragen stelt over het Denkcafé van 20 oktober, dat mede georganiseerd werd door het Studium Generale van de EUR. Bosma ziet het Denkcafé als workshop argumenteren tégen de PVV, terwijl het een informatieve avond betrof over de debattechniek framing.

Bosma wil van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap weten waarom ‘linkse mensen een cursus nodig hebben die wordt betaald door de belastingbetaler’. Ook is Bosma benieuwd of Zijlstra de kosten van deze zogenoemde workshop gaat inhouden op de subsidie die de universiteit van de overheid ontvangt.

Opinieblog

Bosma baseert de Kamervragen op een opinieblog over de lezing op nrc.nl. Hierin schrijft Steven de Jong dat de Erasmus Universiteit een ‘volledig gesubsidieerde workshop aanbood om hoogopgeleide, linkse mensen te leren hoe zij PVV-retoriek kunnen bestrijden’.

‘Uit verband getrokken’

“De inhoud van het Denkcafé is volkomen uit z’n verband getrokken”, reageert Niels van Poecke, die verbaasd is over het tumult dat in de media is ontstaan naar aanleiding van de avond. Hij is programmamaker bij Studium Generale (de organisatie die binnen de Erasmus Universiteit lezingen en debatten organiseert) en regelde in samenwerking met debatpodium Arminius het Denkcafé over framing. Met deze overtuigingstechniek plaats je je woorden in een kader, zodat impliciet een bepaalde boodschap blijft hangen.

Ultieme voorbeeld

Volgens Hans de Bruijn, hoogleraar Bestuurskunde aan de TU Delft en spreker van de avond, is de debattechniek van Geert Wilders cum suis een uitstekend voorbeeld van framing. Hij schreef hierover het boek ‘Geert Wilders in debat’. Van Poecke vindt het daarom niet vreemd dat de PVV als het ultieme voorbeeld wordt aangehaald om te analyseren. “Met de lezing hebben we op geen enkele manier de PVV willen bashen”, benadrukt hij. “Bovendien heeft De Bruijn ook de retoriek van andere politieke partijen besproken, maar die passen framing simpelweg minder vaak toe.”

Geert Wilders debatteert tijdens lijsttrekkersdebat op campus Woudestein(Foto Fotografie: Frank Versteegen / &Creative)

Toepassen framing

“Kortom, het Denkcafé over framing en hoe de PVV deze overtuigingstechniek feilloos toepast, was bedoeld als informatieve avond over de techniek van framing in zijn algemeenheid en niet als een workshop hoe linkse studenten de politieke partij kunnen bestrijden”, concludeert de programmamaker.

EUR gaf PVV podium

Dit onderschrijft persvoorlichter René Quist van de Erasmus Universiteit, die ondertussen wordt benaderd door allerlei media, zoals PowNed, ANP en het AD. Hij betreurt de actie van de PVV, omdat de EUR Geert Wilders dit jaar tot twee keer toe een podium gaf tijdens de lijsttrekkersdebatten voor de gemeenteraads- en landelijke verkiezingen. LJ