Wat verklaart het succes van volksheld en eerstegraads BN’er Frans Bauer? Masterstudente Media en Journalistiek Lia Hollemans wijdde er haar scriptie aan. Ze zocht uit hoe de zanger, die begon met de verkoop van zijn zelfgeschreven nummers in het woonwagenkamp waar hij opgroeide, kon uitgroeien tot een klein imperium met een geschat vermogen van 16 miljoen euro. Donderdag was haar diploma-uitreiking.

Met toestemming van Frans Bauer en zijn management heeft Lia Hollemans (24) vijf dagen geparticipeerd in het leven van de volkszanger. Hollemans kreeg hierdoor een goed beeld van zijn persoonlijkheid.“Hij heeft het erg druk, maar zal altijd proberen om tijd voor je vrij te maken. Als Frans een concert heeft gegeven, blijft hij handtekeningen uitdelen totdat de laatste fan er een heeft gekregen.”

Publieksanalyse

Om achter het geheim van de populariteit van Frans Bauer – die overigens in dezelfde straat woont als haar ouders in het Noord-Brabantse Fijnaart– te komen, interviewde Hollemans zo veel mogelijk mensen uit zijn omgeving en verrichte een zogenaamde publieksanalyse. Uitkomst: 15 procent van de fans heeft een opleiding op hbo- of wo-niveau genoten. “Dat komt ongeveer overeen met het percentage in heel Nederland. Het merk ‘Frans Bauer’ is dus een mooi voorbeeld van acceptatie van een lagere cultuur door hoger opgeleiden.”

Symbool voor bevolkingsgroep

Tijdens haar onderzoek ontdekte de student bovendien iets opvallends in de berichtgeving over de zanger annex presentator. Waar je zou verwachten dat serieuze media als het NRC Handelsblad en de Volkskrant enigszins terughoudend zijn met nieuws over een schlagerartiest, waren zij juist degenen die in het begin van zijn carrière de meeste aandacht aan hem besteedden. Als symbool voor een bevolkingsgroep dook hij regelmatig op in columns en opiniestukken.

‘Frans geeft om zijn publiek’

Welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Volgens Hollemans is Frans in ieder geval geen celebrity zoals er zoveel zijn. “De gangbare theorie is dat bekendheden een zekere afstand behouden tot hun bewonderaars. Daardoor blijft zo iemand iets ontastbaars hebben. Bij Frans is dat precies omgekeerd. Hij is heel benaderbaar en geeft oprecht om zijn publiek. Dit biedt nog genoeg invalshoeken voor nader onderzoek.” TG