Het aantal zaadcellen bij mannen die het traditionele Hollandse dieet volgen is twee keer zo hoog als bij mannen die andere voedingspatronen volgen. Bij vrouwen zorgt juist het mediterrane dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid.

Dit ontdekte Marijana Vujkovic, researchanalist in het Erasmus MC. Zij vond dat het strikte gebruik van het traditionele Hollandse dieet, bestaande uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, ervoor zorgt dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben (37 miljoen cellen per milliliter).

Voor vrouw is mediterraan toverwoord

Bij vrouwen is juist het mediterrane dieet, gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het mediterrane dieet hangt samen met een 40 procent verhoogde kans op zwangerschap. Beide diëten zorgen bovendien voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte, resulterend in 70 procent minder risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hartafwijkingen.

Minder kans op hazenlip

Bovendien loopt een moeder die het gezonde voedingspatroon (vis, knoflook, noten en groenten) hanteert de helft minder kans om een kindje te krijgen met een hazenlip in vergelijking met een moeder die een westers voedingspatroon heeft (bewerkt vlees, pizza, peulvruchten en aardappelen en weinig groenten).  

Beter voorlichten

Gezien de resultaten van het onderzoek pleit Vujkovic voor meer en betere voorlichting over de effecten van voeding op de vruchtbaarheid en zwangerschap. Vujkovic: “Het is belangrijk dat deze resultaten goed bekend raken bij aanstaande ouders zodat zij een eigen bijdrage kunnen leveren hun individuele gezondheid en die van hun kinderen.”

Methode van onderzoek

Vujkovic deed op de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC onderzoek naar de relatie tussen voedingspatronen enerzijds en vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomsten anderzijds. Daarvoor onderzocht zij stellen met een verminderde vruchtbaarheid, die zich meldden bij de IVF-kliniek van het Erasmus MC.

Marijana Vujkovic hoopt 20 oktober te promoveren op haar proefschrift Dietary Patterns and Human Reproduction.