Bijna een kwart van de studenten die op kamers woont, had het afgelopen jaar een probleem met de verhuurder. Zij hadden hierbij de Huurcommissie kunnen inschakelen, maar slechts weinigen kennen de commissie.

Heb jij last van een lekkende kraan, tochtige woonkamer of losliggende traptrede in je huurwoning? Meld het bij de Huurcommissie en wie weet wordt je huurprijs verlaagd, of krijg je  een deel van je huur terug. De commissie houdt zich bezig met de huurprijs, servicekosten en onderhoud. Wie twijfelt aan een van deze punten, kan contact opnemen met de Huurcommissie.

Doe hier alvast een korte huurcheck!

JA

NEE
     
Lekt het dak al een paar weken?    
Betaal je schoonmaakkosten, maar verschijnt er nooit een poetsvrouw?    
Is de deurbel al een jaar kapot?    
Vertoont de badkamer schimmelplekken?    
Zit je in de woonkamer op de tocht als je je favoriete serie kijkt?    
Betaal je servicekosten, maar je hebt geen idee waarvoor?    
Krijg je je kamer in de winter niet warm gestookt?    
Vertoont het balkon scheuren in het beton?    
Heb je een vermoeden dat je teveel huur betaalt? (*Maak op de website van de Huurcommissie een puntentelling om te controleren of je gelijk hebt)    
Betaal je een all-in-prijs? (*Volgens de wet moet je op de hoogte zijn wat je kale huur is en welke kosten daarbovenop komen, zoals gas, water en licht en eventuele servicekosten. Kijk op de website van de Huurcommissie of je je huurprijs kunt splitsen)    
* Toelichting
   

Heb je één keer of vaker ‘ja’ geantwoord, dan bestaat de kans dat je huisbaas in gebreke blijft en/of dat jij teveel huur betaalt elke maand. De Huurcommissie kan je helpen om dit op te lossen.

Wat bereikt de Huurcommissie?

De Huurcommissie – die al sinds 1979 bestaat – kreeg in 2009 landelijk ruim zestigduizend telefoontjes binnen van huurders en in dertienduizend gevallen deed zij een uitspraak. Volgens Leonoor de Keyzer van de Huurcommissie krijgen huurders bij geschillen vaak gelijk en hoeven zij maandelijks tot tientallen euro’s minder huur te betalen. Bovendien adviseert de commissie huurders hoe zij geschillen met hun huurbaas kunnen oplossen.

Ook corporaties rekenen te hoge prijzen

Wie denkt dat de klachten en problemen alleen gaan over particuliere verhuurders, heeft het mis. Ook woningcorporaties – waar studentenhuisvesters onder vallen – maken zich wel eens schuldig aan te hoge huurprijzen. “De corporaties hebben in vergelijking met kleine verhuurders meer kennis en kunde in huis over wat wel en niet mag”, aldus De Keyzer. “Daarom zul je hen minder snel op een gebrek of fout betrappen, maar het kan gebeuren.” LJ