Wie weet speecht Thijs Verheul (18) volgend jaar bij de Verenigde Naties (VN) in New York namens de jongeren van Nederland. Samen met vijf andere studenten werd hij 18 september geselecteerd als potentiële jongerenvertegenwoordiger van de VN. Verheul is gaststudent geneeskunde op de EUR, en hoopt komend schooljaar zijn vwo-diploma te halen.

Dat Verheul de jongste van de zes deelnemers was, maakte hem een tikje onzeker. “Ik was me ervan bewust dat anderen al bijna afgestudeerd waren en vol passie vertelden over hun scriptie. Als middelbare scholier heb je dan toch iets minder bagage. Desondanks kon ik mijn boodschap blijkbaar goed verkopen.” Naar eigen zeggen imponeerde Verheul de jury met zijn heldere presentatie, waarbij hij het publiek actief betrok en hen regelmatig aan het lachen maakte.

Aids en malaria

Mocht de scholier op 24 oktober worden uitgeroepen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger, dan wil hij workshops geven over welke problemen aids en malaria veroorzaken in arme landen. “Vorige zomer heb ik in Zuid-Afrika met eigen ogen gezien dat veel mensen nog altijd aan deze ziekten overlijden, terwijl betere voorlichting al een groot deel van het probleem zou oplossen.”

Extra prikkels

Behalve dat de scholier druk is met VN-verkiezing en zijn vwo-examenjaar, volgt hij ook al hoorcolleges geneeskunde bij het Erasmus MC. “Ik kan wel wat extra prikkels en verdieping gebruiken, omdat ik nog maar in vijf vakken examen hoef te doen”, legt hij uit. Tentamens mag hij nog niet maken, dus als hij volgend jaar wordt ingeloot voor de medicijnenstudie – wat allerminst zeker is – zal hij bij het begin moeten beginnen. Verheul ziet het echter positief: “Stel dat ik wordt gekozen als jongerenvertegenwoordiger en veel op pad ben, dan is het juist fijn als ik de stof al eens doorgenomen heb.” LJ

De 6 finalisten (Foto Tjebbe Venema)

Elke week strijden er twee kandidaten tegen elkaar. Verheul zal van 10 tot en met 17 oktober proberen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Dat kan via de webstie en via sms.

Voordat zij campagne gaan voeren, krijgen de zes finalisten een training van communicatiedeskundige Jack de Vries.