In het jaarlijkse Elsevier-onderzoek naar de beste Nederlandse universiteiten staat de Erasmus Universiteit op de tweede plaats bij de drie specialistische universiteiten.

Tilburg staat op de eerste plaats van de specialistische universiteiten. Rotterdam heeft volgens de respondenten betere docenten en gewichtiger publicaties dan Maastricht die op de tweede plaats staat. De Universiteit Utrecht is nog altijd de beste van de Nederlandse brede universiteiten.

Onder de drie technische universiteiten is het beeld gemengd. Eindhoven heeft de belangrijkste publicaties, maar Delft en Twente bieden de beste bacheloropleidingen. De masteropleidingen zijn vooral in Delft goed, terwijl Twente de beste docenten in dienst heeft. TU Delft staat in dat rijtje bovenaan.

Deze keer deden 2.450 hoogleraren en universitair hoofddocenten aan het jaarlijkse Elsevier-onderzoek mee. Het weekblad wil weten wat de academici op hun vakgebied de beste opleidingen vinden, waar de beste docenten lesgeven en waar de belangrijkste publicaties vandaan komen. Daarbij mogen ze niet op hun eigen opleidingen stemmen. HOP