CDA’er en EUR-student John Kuijt stemde 2 oktober vóór een kabinet met de VVD en met gedoogsteun van de PVV. Half augustus startte hij al een petitie die het CDA steunde in haar onderhandelingen met VVD en de PVV. Dit leverde hem veel media-aandacht op.

Ondanks de vele tegengeluiden binnen het CDA, had Kuijt er op het ledencongres van 2 oktober vertrouwen in dat de meerderheid het beoogde kabinet uiteindelijk zou steunen. En dat bleek afgelopen zaterdag in de Arnhemse Rijnhal ook zo te zijn. Wellicht heeft Kuijt daar zijn steentje aan bijgedragen.

Frustraties

In de afgelopen anderhalve maand lijkt de zesdejaars student econometrie het gezicht te zijn geworden van voorstanders van een VVD-CDA-regering met gedoogsteun van de PVV. Dat begon met een petitie die 12 augustus online ging. Het frustreerde Kuijt dat de media zoveel aandacht schonken aan het tegenmanifest van 44 CDA-prominenten. “Terwijl ik vind dat we juist vertrouwen moeten tonen in onze onderhandelaars. Geef ze de tijd. We moeten het regeerakkoord op de inhoud beoordelen, en geen enkele partij op voorhand uitsluiten.”

‘Telefoon stond roodgloeiend’

Al snel tekenden veel CDA-leden en –sympathisanten de petitie, wat werd opgepikt door de media. “Regionale kranten, de NOS en RTL, Radio1, NOVA, Knevel & Van den Brink; mijn telefoon stond roodgloeiend”, aldus de student. “Ik had nooit verwacht mijn promanifest zo’n uitwerking zou hebben.” In totaal hebben ruim 2000 mensen hun handtekening onder de petitie gezet.

Komkommertijd

Achteraf beredeneert Kuijt dat de aandacht voor zijn manifest waarschijnlijk minder groot was geweest als de onderhandelaars geen radiostilte hadden afgekondigd en het geen komkommertijd was geweest.

Geen politieke ambities

Ondanks dat Kuijt door zijn media-optredens een bekend gezicht is geworden binnen het CDA heeft hij geen grote politieke ambities. Een economische baan op het snijvlak van bedrijfsleven en politiek, zoals bij De Nederlandsche Bank, ziet hij des te meer zitten. “Maar dat wil niet zeggen dat ik niet politiek actief blijf.” LJ