Een jas, tas of lunchpakket van een ander meepikken uit de luchtbrug van de Universiteitsbibliotheek (UB) wordt lastig door de plaatsing van drie beveiligingscamera’s. Bovendien zijn de open bagagerekken vervangen door lockers.

Het gebeurt ongeveer vijf keer per jaar dat een student melding maakt van diefstal in de luchtbrug, volgens Paul Soetaert, directeur van de UB. Geen overweldigend aantal, de veiligheidscamera’s zijn dan ook voornamelijk een voorzorgsmaatregel.

Een vierde camera wordt geplaatst in instructieruimte BT-09A, om ook daar eigendommen te bewaken en eventuele incidenten vast te leggen. De Universiteitsraad gaf 28 september haar goedkeuring voor het installeren van de camera’s, maar wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Gratis lockers

Om diefstal niet in de hand te werken, zijn de open rekken in de luchtbrug verdwenen sinds 1 oktober. Veel studenten lieten hierin hun spullen achter, terwijl de beveiliging er geen zicht op had. Hiervoor in de plaats komen uitsluitend gesloten lockers die studenten gratis kunnen gebruiken.

Tassen op de vloer

De 600 nieuwe lockers worden deze week geplaatst. Eigenlijk hadden alle kluisjes nu al in gebruik moeten zijn, maar het installeren heeft enige vertraging opgelopen. Dat heeft tot gevolg dat de vloer in de luchtbrug dinsdagochtend is bezaaid met tassen en jassen. De UB hoopt dat uiterlijk vrijdag alles klaar is. Tot de die tijd kunnen studenten gebruik maken van de lockers in de Winkelstraat. LJ