De Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW) wordt binnenkort hoogstwaarschijnlijk omgedoopt tot de Faculteit Geschiedenis, Cultuur en Communicatie (FGCC). De bureaucratische keuringsmolen draait momenteel op volle toeren.

“De vlag dekte de lading niet meer”, zegt faculteitsdirecteur John van Male. “Dat heeft hij nooit gedaan eigenlijk. Wij hadden geen archeologie in huis, of kunstgeschiedenis. Maar we hebben er wel een mediatak bijgekregen.”

Inhoudelijke verschuivingen

De nieuwe naam moet aan de buitenwereld duidelijk maken waar de faculteit zich mee bezig houdt, nadat de afgelopen jaren een aantal inhoudelijke verschuivingen plaatsvonden, zoals het opzetten van mediamasters en de communicatiebachelor IbCom.

Goedkeuring

Verrassend genoeg is het geen formaliteit die met een simpele handtekening voltrokken wordt. Het voorstel moet via het College van Bestuur en de Universiteitsraad naar de Raad van Toezicht.

Er is gesproken over de volgorde van de woorden en een eventuele algemene naam als ‘geesteswetenschappen’. Details, want grote veranderingen in onderwijs- en onderzoeksbeleid zijn er niet meer mee gemoeid. Van Male: “We zetten een nieuwe naam onder het schip, nadat de catamaran een derde poot heeft gekregen.” GM