Nog twee weken kunnen mensen stemmen op hun favoriete boek. Daarna zal – op maandag 18 oktober – bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de NS Publieksprijs 2010. Onder de zes genomineerden ook oud-EUR-student en voormalig columnist van EM Ernest van der Kwast.

Sinds begin september is de shortlist met zes kanshebbers op de Publieksprijs bekend, maar er kan nog tot 14 oktober worden gestemd. Behalve Ernest van der Kwast met zijn komische roman over zijn moeder Mama Tandoori, zijn genomineerd: De vastgoedfraude van Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, Godenslaap van Erwin Mortier, Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, Cruise van Suzanne Vermeer en Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt.

Vermeer = Van der Kwast

Overigens beweert Van der Kwast in een persbericht van 23 september dat hij ook het boek Cruise heeft geschreven. Het is geen nieuws dat Vermeer een schuilnaam is, maar voor wie, dat was tot nu toe onbekend. Volgens de NOS ontkent de uitgeverij van Vermeer het bericht van de schrijver glashard.

Eerste klas

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de daaraan verbonden eretitel ‘Boek van het Jaar’ heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten. De schrijver van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Jaarabonnement eerste klas.

Wie kiest nominaties?

Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de populairste boeken van het afgelopen jaar zes titels, waarop het publiek kan stemmen. Of op een persoonlijke favoriet naar keuze, zolang deze maar oorspronkelijk Nederlandstalig is. Vorig jaar won Herman Koch met Het Diner, in 2008 Arthur Japin met De overgave, en in 2007 Joris Luyendijk met Het zijn net mensen. GE

Stem!