Religie is volgens de Iraans-Amerikaanse journalist en godsdienstwetenschapper Reza Aslan meer een kwestie van identiteit dan van geloof.

“Denk je nou echt dat die zeventig procent van de Amerikanen die zegt christelijk te zijn elke zondag naar de kerk gaat en veel van de Bijbel weet? Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld moslims en hindoes”, aldus Reza Aslan woensdag 29 september een lezing voor studenten van de minor Mensenrechten in de pluriforme samenleving.

Islams

Reza Aslan legde onder andere uit waarom je beter van islams dan van de islam kunt spreken. Volgens hem zijn er zo ontzettend veel stromingen en meningen in de islam, omdat er geen centrale leiding is zoals in de katholieke kerk.

Islamofobia

“Wat is de oplossing voor de huidige islamofobia in Europa?” Vroeg een student. Er zal tijd over heen moeten gaan, antwoordde Aslan. “Meer kennis over de islam zal mensen zoals Wilders niet op andere gedachten brengen. Meer contact met moslims kan wel helpen.”

Reza Aslan (Teheran, 1972) schreef onder andere de internationale bestseller ‘Geen god dan God, oorsprong, ontwikkeling en toekomst van de islam’ (2005). Hij vindt dat de Koran goed te gebruiken is om oplossingen te vinden die passen bij het leven van moslims in de huidige tijd. “De islam kan niet star worden toegepast. Wat tien eeuwen geleden werkte, werkt nu niet meer.” TL

Zie ook www.rezaaslan.com