De EUR moet een grotere rol gaan spelen in het Rotterdamse integratiedebat. Dat zegt de verantwoordelijke D66-wethouder Korrie Louwes vandaag in De Telegraaf.

Gevraagd om een reactie, laat de wethouder bij monde van haar woordvoerder weten de ambitie te hebben om de grotestadsproblemen feitelijker te gaan benaderen. Niet op basis van onderbuikgevoel en politieke retoriek, maar met cijfers en concrete aanleidingen. Geen nieuwe Tariq Ramadan, aldus de woordvoerder, maar een structurele bijdrage aan het debat.

Innoverende stad

Louwes, die sinds mei dit jaar verantwoordelijk is voor arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie, heeft zichzelf ten doel gesteld om van Rotterdam een vooruitstrevende, innoverende stad te maken. Daarom moeten opleidingen beter aansluiten op de behoefte in de stad, onderzoekers zich nadrukkelijker richten op onderzoek dat economische ontwikkeling stimuleert en is het de bedoeling dat maatschappelijke vraagstukken vaker bij wetenschappers op het bureau terecht komen.

Nieuw leven

Hoe het integratiedebat nieuw leven ingeblazen moet worden is nog onduidelijk, maar de wethouder zegt in het Telegraaf-artikel dat het niet de bedoeling is ‘om zomaar een paar discussieavonden te organiseren. Integratie moet de komende jaren een lopend debat zijn.’

Denktank

De wens is niet nieuw. Zowel gemeentebestuur als wetenschappers hamerden de afgelopen jaren op het belang van een intensieve samenwerking. Paul van der Laar, bijzonder hoogleraar Stadsgeschiedenis aan de EUR, stelde in Erasmus Magazine dat er een stedelijke denktank moet komen. Feit is dat er vooralsnog meer gesproken dan gehandeld wordt. Het komende jaar wordt duidelijk in hoeverre de plannen ook daadwerkelijk van de grond komen. GM