Steeds meer studenten, ook aan de EUR, maken een afspraak met een studentenpsycholoog. Belangrijke oorzaken zijn prestatiedruk en keuzestress, volgens het Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP).
“In deze fase van je leven is het heel erg zoeken”, zegt Wendy Pelkmans, een van de vier studentenpsychologen op de EUR. “Wie ben ik, wat wil ik? Maar er is in dit onderwijssysteem steeds minder ruimte om daar op je gemak achter te komen. Er is ontzettend veel te kiezen, wat de indruk wekt dat het mogelijk is om die ene juiste keuze te maken. Maar als dat niet lukt, voelt het als falen.”
Drempel
Ook in Rotterdam is sprake van een lichte toename. Na een stijging van ongeveer 10 procent, ligt het aantal studenten dat jaarlijks bij de EUR-psychologen aanklopt rond de 400. Volgens de studentenpsychologen wordt het steeds normaler gevonden om voor psychische problemen een professional in te schakelen. Acht procent van de studenten zoekt tijdens zijn studie minstens één keer hulp.
Uiteenlopende klachten
Het NIP wijdt de stijgende belangstelling vooral aan de oplopende druk om een perfect leven te realiseren, maar Pelkmans voelt de behoefte om die stelling te nuanceren. “Het maakbaarheidsideaal zorgt voor een hoop stress, natuurlijk, maar het grootste deel van de hulpzoekende studenten heeft toch nog steeds last van uiteenlopende klachten, van een eetprobleem tot presentatieangst.”
Doorverwijzing
Voor hulpzoekende studenten wordt na een intakegesprek een behandelplan bepaald. Er wordt gekozen voor individuele therapie of groepsbehandeling – dat laatste kan bijvoorbeeld weldadig werken voor mensen met presentatieangst en problemen met hun scriptie. Als blijkt dat een student last heeft van een psychische aandoening die langdurig behandeling vereist, wordt doorverwezen naar een specialist. Dit gebeurt echter maar in een fractie van de gevallen. GM
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…