De EUR wil binnen drie jaar starten met een university college. De plannen voor een multidisciplinaire, kleinschalige bachelor moeten in het voorjaar van 2011 bij het ministerie liggen.

De opleiding zal gemodelleerd worden naar Angelsaksisch voorbeeld, met een thematische opzet. De nieuwe studie combineert volgens rector Henk Schmidt ‘grote vragen van de wetenschap met grote vragen uit de samenleving’.

Veel academici komen terecht in een baan die niets met de gevolgde vooropleiding te maken heeft, zegt hij. Thematisch onderwijs zou dat kunnen verhelpen. “Zo zouden we ons kunnen afvragen hoe het mogelijk is dat bankiers zo hebben gegokt. Het antwoord daarop ligt niet in één discipline, maar kan gezocht worden bij economie, psychologie en misschien zelfs bij de neurologen van het Erasmus Medisch Centrum.”

De beeogde campus in 2028

Leven op de campus

Voorlopig streeft de EUR ernaar om de minimaal tweehonderd studenten, net als bij veel andere colleges, op de campus te huisvesten. Dit plan past naadloos in de hervormingsambities die de EUR al eerder kenbaar maakte in het Masterplan Woudestein 2028.

Samenwerken met Delft en Leiden

Een eventuele samenwerking met de universiteiten in Leiden en Delft zou de veelzijdigheid van de opleiding kunnen vergroten. Hoe de samenwerking tussen de verschillende universiteiten er precies uit zal zien wordt later dit jaar bekend. Het creëren van doorstroommogelijkheden naar zoveel mogelijk masters vormt het hoofddoel, maar ook een gezamenlijke opleiding behoort nog steeds tot de mogelijkheden – al lijkt de kans daarop klein nu Leiden in september zelf een university college opende.

Duidelijke interesse

De EUR duikt in een groeiende markt. Sinds Utrecht in 1998 het eerste Nederlandse university college opende, schoten ze als paddenstoelen uit de grond, onder meer in Amsterdam, Tilburg, Maastricht en Middelburg. Doelgroep: studenten met een veelzijdige, maar duidelijke interesse. Schmidt pareert de kritiek op het verlies aan diepgang, het zou juist gaan om ‘de academische benadering bij uitstek’. Toelatingseisen – minimaal een 7 als gemiddeld eindexamencijfer bijvoorbeeld – moeten voorkomen dat de studie als een magneet werkt voor studenten die nog niet precies weten wat ze willen. GM

Meedenken?

Het College van Bestuur zit te springen om input bij het opzetten van Erasmus University College en moedigt zowel de wetenschappelijke staf als studenten aan om mee te denken. Ideeën? Mail naar rector Henk Schmidt.