Bijna 40 procent van de studenten heeft wel eens spijt van een ‘dronken actie’. De helft daarvan heeft zich schuldig gemaakt aan vreemdgaan of heeft spijt van een onenightstand. Dat blijkt uit onderzoek van Studenten.net onder 1317 studenten.

Wo’ers (44%) blijken iets vaker spijt te hebben dan hbo’ers (39%). Andere respondenten biechtten dronken acties op als: “iedereen uit mijn telefoonlijst opbellen en de meest schaamteloze gesprekken voeren die ik de volgende dag vergeten was”, “een dik lelijk wijf gescoord”, “ik heb mijn borsten laten zien”, en “in een dronken bui heb ik een agent ondergekotst”.

Kansloze medestudenten

Meer dan de helft van de studenten moet wel eens overgeven van drank (57%), van wie de meeste ongeveer een keer per jaar. Een kwart van de studenten vindt dronken medestudenten kansloos.

Teveel drinken lijkt op de studieresultaten weer geen invloed te hebben. Slechts een op de vijf studenten geeft aan dat teveel drinken wel eens een negatieve invloed heeft gehad op de studieprestaties. Wat betekent dat bijna 80 procent daar nog nooit last van heeft gehad.

‘Tequila Suicide’

Behalve de geijkte drankjes, zoals bier, wijn, en sterk spul, heeft 8,5 procent van de studenten heeft wel eens een ‘extreme manier van alcohol innemen’ geprobeerd. Vooral alcohol inhaleren (26%) en drank snuiven (16%) is populair onder studenten. Verder werden “een meter bier atten” genoemd en is de Tequila Suicide erg populair: “zout snuiven, tequila shotten, citroen in je oog”.

Gezelligheid!

Studenten drinken vooral omdat ze het lekker (76%) en gezellig vinden (79%). Ook wordt alcohol dankbaar ingezet als ontspanningsmiddel door 55 procent van de studenten. Een op de tien studenten geeft tamelijk zorgelijke motieven: alcohol als fysieke behoefte of om de problemen te verdringen.

Lees de samenvatting van de drankenquête van Studenten.net

Studenten.net vroeg 1317 studenten naar hun ervaringen met alcohol. 44 procent van de respondenten is man, 56 procent vrouw. 62 procent is hbo-student, 31 procent doet een wo-studie. Het overige deel doet mbo. 18,5 procent van de deelnemende studenten is lid van een studentenvereniging.