Mensen die bijziend zijn, hebben de aandoening gekregen via hun ouders. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC aangetoond. Ze publiceerden hun bevinden 12 september op de website van het tijdschrift Nature Genetics.

Lezen en tv kijken

Ruim een kwart van de mensen kampt met bijziendheid en kan dus slecht veraf zien. Erfelijk belaste mensen hebben meer kans om bijziend te worden wanneer ze als kind veel lezen, tv kijken en weinig buiten spelen.

Bij mensen met een hoog opleidingsniveau en bij stadsbewoners komt bijziendheid vaker voor. Bijziendheid kan verholpen worden door een bril, lenzen of een chirurgische ingreep. De aandoening is echter de belangrijkste oorzaak van blindheid op middelbare leeftijd.

Behandeling

De onderzoekers van het Erasmus MC testten ruim 15.000 mensen. Het is voor het eerst gelukt om aan te tonen dat bijziendheid erfelijk is, hoewel er al wel aanwijzingen voor waren. De studie kan helpen bij het vinden van een behandeling tegen bijziendheid. In een nieuwe studie willen de Rotterdamse onderzoekers een grote groep bijzienden onderzoeken om de genetische factoren van bijziendheid verder te ontrafelen. Meer informatie over de studie is te vinden op myopiestudie.nl. TL