Vijf EUR-studenten die momenteel in Mexico verblijven, lopen geen direct gevaar. Dat verklaart de afdeling internationalisering van de EUR, nadat Hogeschool InHolland haar uitwisselingsstudenten vorige week adviseerde te vertrekken. Aanleiding hiervoor was de aanhoudende onrust door drugsconflicten rond de noordelijke stad Monterrey.

“Het is niet het veiligste gebied om op het moment te zitten. Maar we hebben nauw contact met de partneruniversiteiten en Buitenlandse Zaken om de studenten zoveel mogelijk duidelijkheid en bescherming te geven.” Mirjam de Groot, die gaat over de uitwisselingen bij bureau Onderwijs, Onderzoek en Studentenzaken, is resoluut. “Er is vooralsnog geen alarmerende situatie.”

Taxibusjes

Vier van de vijf EUR-studenten zitten in Monterrey, wat het industriële hart is van het land. Het gaat om twee IBA’ers en twee geschiedenisstudenten. Sabaï Doodkorte, die de laatstgenoemde vanuit de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen begeleidt, bevestigt dat er geen sprake is van acute dreiging. Er rijden taxibusjes in en naar de stad en de studenten worden uitgebreid geïnformeerd. “We hebben gezegd: als jullie je niet veilig voelen, regelen we gelijk een alternatief. Maar vooralsnog volgen we het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is niet negatief, maar waarschuwt alleen voor bepaalde gebieden.”

Drugskartels

De regio’s rond Monterrey – Nuevo León en Tamaulipas – zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot het voornaamste podium voor de strijd tussen concurrerende drugskartels. Het omstreden militaire offensief van president Calderón heeft het bloedvergieten niet kunnen stoppen. Over het aantal slachtoffers van de drugsoorlog wordt druk gespeculeerd, maar schattingen lopen uiteen van zeven- tot dertigduizend.

Inval

Van de vier InHolland-studenten heeft slechts één meisje besloten haar spullen te pakken. Zij gaf de moed op nadat de politie een inval deed bij haar achterbuurman.

Naast InHolland hebben ook Vlaamse onderwijsinstellingen, waaronder de Universiteit van Leuven, hun studenten aangeraden naar huis te komen. Het zou in totaal om tien studenten gaan. GM