Het Rotterdamse studentenorkest MajEUR geeft op 7 september een bijzonder carillonconcert op het Grotekerkplein bij de Laurenskerk. Het is daartoe uitgenodigd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPHO) in het kader van het Gergiev Festival.

Optreden tijdens dit festival is bijzonder volgens Henriette Straub van het RPHO, omdat de wereldtop meespeelt. “Beiaardier Boudewijn Zwart is een grote naam in binnen- en buitenland, dus het is voor MajEUR een hele eer om samen met hem een concert te geven.” Straup nodigde het studentenorkest uit, omdat zij al eerder hebben samengewerkt. Geregeld koppelt zij grote namen aan minder ervaren musici.

MajEUR tijdens een eerder concert

Nerveus

Sandra Leurs is trompettist bij MajEUR en is een tikkie nerveus voor morgen. “De muziekstukken die we gaan spelen, twee Torenwerken van carilloncomponist Wim Franken, zijn al geschreven in 1962.” Volgens haar is het spelen van de stukken een opgave, omdat het geluid van het carillon en de blazers en slagwerkers van MajEUR lastig samen te smeden is. “Bovendien zitten er veel maatsoortwisselingen in de stukken, dus opperste concentratie is vereist.”

Wederopbouw na bombardement

Tijdens het Gergiev Festival, dat nog loopt tot en met 10 september, zijn er meer dan dertig concerten van internationale orkesten, koren en solisten te zien. Dit jaar staan alle optredens in het teken van de Rotterdamse wederopbouw, na het bombardement van de binnenstad in de Tweede Wereldoorlog.

Wie is MajEUR?

MajEUR is met ongeveer twintig leden een relatief klein orkest. Het merendeel van de muzikanten studeert aan de Erasmus Universiteit. Volgens Leurs is er veel verloop binnen de groep, doordat er elk jaar mensen afstuderen. Nieuwe leden zijn dus welkom. Wie geïnteresseerd is, kan op 14 september meedoen aan een open repetitie. LJ