De Erasmus Universiteit wil vergaand gaan samenwerken met de TU Delft en de Universiteit Leiden. Van een fusie wil de EUR-collegevoorzitter nog niet spreken, maar ze sluit het niet uit.

Het voornemen tot meer samenwerking, en dus mogelijk een fusie in de toekomst. Dat kondigde voorzitter Van der Meer Mohr aan tijdens de opening van het academisch jaar, maandag 6 september.

Maandelijks samenkomen

Concreet betekent het dat de drie universiteiten de komende tijd maandelijks bij elkaar komen om de mogelijkheden voor samenwerking in kaart te brengen. Eind 2010 wordt besloten of er vervolgstappen komen.

EUR nam initiatief

Het initiatief voor de verkenningstocht komt vanuit Rotterdam, zegt Van der Meer Mohr na afloop van de opening. Ze geeft daarvoor drie redenen: samen komen de drie universiteiten hoger uit in de internationale rankings, de OESO heeft in een rapport aangegeven dat Zuid-Holland achterblijft qua kennisontwikkeling, en bedrijven en organisaties in de regio willen dat de universiteiten meer en beter gaan samenwerken.

Uni’s doen al veel samen

Inhoudelijk doen de universiteiten al veel samen; er lopen diverse onderzoeksprogramma’s waarin de EUR met één of beide Zuid-Hollandse universiteiten samenwerkt. In een interview met Trouw dinsdag zegt Van der Meer Mohr hierover: “We kijken ook of we onderwijs of onderzoek waarin een van ons zwakker is, niet beter elders kunnen voortzetten.”

Verder overwegen de universiteiten gezamenlijk een zogeheten university college voor ambitieuze studenten op te zetten, en willen ze samen masteropleidingen beginnen. WG