02-09-10 Update

Volgens Stefanie Witkowski van de Eurekaweekcommissie is de Studenten Informatiegids tijdens de Eurekaweek NIET uitgereikt aan eerstejaars van de Erasmus Universiteit. Zij vermoedt dat de gids aan hbo-studenten is uitgedeeld tijdens de sportdagen in het Sportgebouw op campus Woudestein.  

De Studenten Informatiegids met daarin een advertentie van een bedrijf dat studentes zoekt die willen bijverdienen met webcam-seks, is ook tijdens de Eurekaweek uitgedeeld aan eerstejaars. De Hogeschool Leiden is vanwege de advertentie gestopt met het uitdelen van de gidsen.

De gids – met de gewraakte advertentie op pagina 42 – werd vorige week op de informatiemarkt verspreid door een promoteam. Ook zal studentenvereniging Gaudium vijfhonderd exemplaren verspreiden. Dit zal gewoon doorgaan, zegt Penningmeester Sander Horsman. “Ik lig totaal niet wakker van de advertentie en had het eerder nog niet eens opgemerkt.” Gaudium verspreidt de gidsen in ruil voor een advertentie.

Geen controle

De afdeling marketing & communicatie van de Erasmus Universiteit had geen zicht op wat er tijdens de informatiemarkt allemaal werd uitgedeeld. “Maar de universiteit vindt het wel onwenselijk dat eerstejaars studenten met dit soort advertenties worden geconfronteerd”, aldus persvoorlichter Sandra van Beek. Zij oppert daarom voor volgend jaar een betere controle op wat er allemaal wordt verspreid tijdens de Eurekaweek. De Eurekaweekcommissie was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Ophef

Ophef over de gids ontstond nadat het AD afgelopen zaterdag een artikel plaatste met de strekking ‘Leidse studentes worden in een advertentie in de introductiegids van de Hogeschool Leiden aangemoedigd om voor een erotisch bijbaantje te kiezen.” De hogeschool was niet blij met dat bericht en benadrukt nu op haar site dat de SI-gids geen uitgave van haar zelf is, maar van Mediadam B.V.

 

Spijt

Directeur Angelo Grooten van Mediadam erkent dat de bewuste advertentie in de gids staat. “We vonden dat die wel door de beugel kon”, zegt hij desgevraagd. Spijt heeft hij van de door de adverteerder meegeleverde advertorial, waarin meisjes aan het woord komen over de aard van hun werkzaamheden. “Dat is er doorheen geglipt.”

Aboutaleb

De studentengidsen bevatten allerhande informatie over op jezelf wonen, uitgaan, lifestyle, geldzaken en seks. In de Rotterdanse editie staat ook een stukje van burgemeester Aboutaleb, die studenten adviseert zich over te geven aan de ‘bruisende stad’.

Ook Avans Hogeschool heeft zich na klachten van de gids gedistantieerd. LJ/HOP