De GGD Rotterdam-Rijnmond adviseert universitaire studenten die niet, of slechts eenmaal gevaccineerd zijn tegen de bof, om alsnog een prik te halen. Ondanks dat het virus al op z’n retour is.

Heb jij last van koorts en één opgezwollen wang? Dan is de kans groot dat je besmet bent met de bof. Waarschijnlijk ben je in de kindertijd onvoldoende ingeënt tegen dit virus en zit je nu met de gebakken peren. Dat universitaire studenten meer kans hebben om besmet te raken, komt doordat zij intensief met elkaar omgaan in de collegebanken, op feesten of bij de studentenverenigingen, zegt Anita van Prooijen van de GGD Utrecht.

Voorzorg

“Daarom vonden we het belangrijk om studenten die meedoen aan de Eurekaweek alsnog op te roepen om voor een vaccinatie”, legt Irene Goverse, arts bij GGD Rotterdam-Rijnmond uit. Het gaat vooral om een voorzorgsmaatregel, want volgens haar kent de Maasstad slechts een paar gevallen van de bof in de afgelopen maanden.  “Er is hier geen sprake van een uitbraak, zoals eind maart wel het geval was in Delft en Leiden.”

Geen extra maatregelen

De GGD Rotterdam-Rijnmond stuurde begin augustus een persbericht naar media en studentenverenigingen. Goverse kreeg daarop van enkele verenigingen de vraag of zij extra maatregelen moeten nemen, maar dat is niet nodig. “Het is wel belangrijk dat de normale hygiëneregels, zoals handen wassen met zeep en hand voor de mond bij hoesten en niezen, worden nageleefd.” Goverse adviseert studenten die ziek zijn en denken dat ze de bof hebben, om naar de huisarts te gaan en thuis uit te zieken.

Extra voorlichting

In andere studentensteden gaat de voorlichting van de GGD een stapje verder. In Utrecht en

Nijmegen hebben medewerkers tijdens de introductieperiode voor eerstejaars flyers uitgedeeld. Ook hebben de universiteiten de GGD-boodschap verspreid via hun interne channels. En in Nijmegen werd door CampusTV (aflevering 9) een video gemaakt over hoe je je kunt beschermen tegen de bof. LJ

De bof is erg besmettelijk en wordt overgedragen door lucht of speeksel. Studenten die niet weten of ze twee keer gevaccineerd zijn tegen het bofvirus, kunnen dit nagaan op hun vaccinatiekaart of bij hun ouders. Een andere optie is navraag doen bij RCP, wat onderdeel is van het RIVM. Lees hier hoe je een afspraak maakt voor een vaccinatie bij de GGD Rotterdam Rijnmond.