UPDATE: Ramadan kondigt op zijn website aan dat hij in hoger beroep gaat.

Tariq Ramadan krijgt geen schadevergoeding van de gemeente Rotterdam. De claim van Ramadan, die tevens gasthoogleraar was aan de EUR, tegen de universiteit wegens reputatieschade, ligt er nog.

Ramadans ontslag als integratie-adviseur in augustus 2009 was ‘terecht’, aldus een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank op woensdag 11 augustus. De rechtbank oordeelt dat ‘de gemeente een goede grond had om het contract met de heer Tariq Ramadan op te zeggen’. De geëiste vordering van de islamfilosoof van 75.000 euro wegens contractbreuk en reputatieschade is daarmee afgewezen.

Geen draagvlak

De rechtbank is van mening dat er geen maatschappelijk draagvlak meer was binnen de gemeente Rotterdam voor het aanblijven van Ramadan nadat bekend was geworden dat hij een programma presenteerde voor de Iranese televisiezender Press TV.

Verder, aldus de rechtbank, bleek uit geen enkele communicatie van Ramadan ten tijde van de commotie, dat hij de urgentie van het probleem inzag. De bedenktijd die Ramadan vroeg tot na zijn vakantie, was gezien die omstandigheden niet redelijk.

Kennisgeving

De universiteit neemt de uitspraak ‘voor kennisgeving’ aan, aldus een woordvoerder. Onbekend is wanneer er meer duidelijkheid komt over de claim die Ramadan bij de universiteit heeft neergelegd. Ramadan was niet in dienst van de universiteit, maar werd voor zijn werkzaamheden als gasthoogleraar betaald door de gemeente.WG

De Kwestie Ramadan: dossier

Voor de volledige uitspraak van de Rotterdamse rechtbank kijk hier op de site van NRC Handelsblad.