Vijftien EUR-studenten fietsen de Tour de France een dag vooruit. Met dit initiatief zamelen de studenten geld in voor Kika, de stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. EM peilt de stemming in de groep.

Hoe was het vertrek uit Rotterdam op 2 juli? Veel toeschouwers?

Student Simon Knops: “De proloog van de Tour de France in Rotterdam – voor ons op 2 juli – was een mooi spektakel. We hebben met familie, vrienden, sponsoren en supporters de 9 km over het officiële proloogparcours afgelegd. Wielerhelden zoals Hennie Kuiper en Jan Janssen namen hier ook aan deel.

Daarna hadden we een bijeenkomst in de Maastoren op de 44ste verdieping, waar Michiel Teunissen, bedenker van de Tour for Kika, een presentatie gaf. Ook Hennie Kuiper en de 6-jarige Thijsje van Mil, die genezen is van leukemie, waren erbij.”

Hoe gaan jullie om met de soms hoge temperaturen?

“Gisteren (woensdag 7 juli) was één van de eerste dagen dat het daadwerkelijk warm was. Er worden dan meer ravitailleringsposten (bevoorradingsposten, red.) afgesproken. Drinken is ongelooflijk belangrijk. Maar voeding natuurlijk net zo, omdat je immers veel vocht haalt uit vaste voeding.”

Foto: Michael Robertson – Velodramatic

Wat is tot nu toe het hoogtepunt/dieptepunt?

“Hoogtepunt was toch wel de eerste etappe van Rotterdam naar Brussel. Hier reden ruim 100 Tour for Kikasupporters en sponsoren mee voor het goede doel. Dieptepunt is tot nu toe alleen een val Jeroen Holstein: flink wat ‘road rash’ maar gelukkig geen fracturen.”

Al last gehad van technische problemen of lekke banden?

“Ja, redelijk wat lekke banden. Vooral na de etappe over de kasseien op maandag hadden de fietsen allemaal wat extra aandacht en sleutelwerk nodig. We krijgen hierbij professionele hulp van Bas van Cycling Dutchman. Hij maakt iedere avond alle fietsen tip top in orde. Een andere grote meevaller is het feit dat de route iedere dag al volledig wordt uitgepeild door de Tourorganisatie. Hier maken wij natuurlijk dankbaar gebruik van.”

Wat eten jullie allemaal op een fietsdag? Pasta als ontbijt?

“‘s Ochtends een ‘zwaar’ Frans ontbijt. ‘s Middags meestal een stevige pastamaaltijd en ‘s avonds een uitgebreid diner. Tijdens de rit hebben we meestal 3 of 4 ravitailleringsposten waar we snel de bidons weer vullen met sportdrank. Na het fietsen nuttigen we direct hersteldrank.”

Hoe is de sfeer in de groep?

“Fantastisch. Het is vooral heel erg gezellig. Er wordt hard gewerkt en soms ook echt wel serieus gereden. Veiligheid staat voorop en we proberen goed op elkaar te letten. Een fotograaf reist de hele tour met ons mee. Dit zorgt voor hilarische situaties, omdat iedereen graag op de gevoelige plaat wil worden vastgelegd. Verder proberen we natuurlijk ook nog op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij de echte Tour de France en moedigen we natuurlijk onze jongens aan op het WK.”

Lees elke dag een verslag van de Tour for Kika en bekijk alle foto’s

Deze studenten werken zich deze zomer ook in het zweet