Buitenlandse studenten staan vaak zoekend om zich heen te kijken op Schiphol. Vroeger moesten zij zelf de weg naar de EUR vinden. Nu krijgen ze een ‘Buddy’.

De EUR staat bekend om de grote hoeveelheid buitenlandse studenten. Het wordt tijd voor een hartelijker welkom vinden verschillende organisaties binnen de EUR. In 2009 kwamen zij met concrete plannen voor de komende drie jaar om de ontvangst van internationale studenten op de EUR te verbeteren.

Organisatie

De Stafafdeling Marketing en Communicatie (SMC), het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB), het Shared Service Centre (SSC) Onderwijs, Onderzoek en Studentenzaken (OO&S) en Erasmus Student Network-Rotterdam kregen in mei een budget toegewezen van het College van Bestuur. Deze zomer worden de plannen deels in praktijk gebracht en wordt er proefgedraaid.

‘Buddies’

Een van de plannen is het werven en trainen van ‘Buddies’. Dit zijn studenten van de EUR die nieuwe internationale studenten wegwijs maken op de EUR en in de stad Rotterdam. Zo’n dertig buddies hebben een training interculturele communicatie gevolgd en staan deze zomer voor de buitenlandse studenten klaar. Zo is er op Schiphol een informatiebalie ingericht en is er busvervoer naar de EUR geregeld. Natuurlijk weten zij de leukste kroegen en restaurants te vinden, maar houden zij ook informatiebijeenkomsten en helpen ze bijvoorbeeld bij het openen van een nieuwe bankrekening.

Cursussen

Naast de hulp van de buddies kunnen de studenten in augustus onze taal vast leren door de zomercursus Nederlands te volgen. Hierbij krijgen zij korting op huisvesting van Stadswonen.Om de Nederlandse cultuur te begrijpen, zal er een workshop Getting to know the Netherlands komen, met uitleg over de Nederlandse taal en cultuur. MW