De drie IBA-studenten die betrokken zouden zijn bij de mishandeling van een medestudent in het F-gebouw, krijgen een sanctie opgelegd van de opleiding. Binnen enkele weken moet duidelijk zijn wat die sanctie inhoudt.

De studenten moesten vrijdag 11 juni op het matje komen bij George Yip, decaan van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hen werd te verstaan gegeven dat zij in strijd met de gedragscode van de opleiding hebben gehandeld en dat agressie ‘volledig onaanvaardbaar’ is, aldus Adri Meijdam, directeur van de opleiding IBA. “Tevens hebben we hen laten weten dat de gedragscode voorziet in het opleggen van sancties, waaruit we een passende zullen kiezen.”

Hersenschudding

De drie studenten waren, met nog drie andere aanwezigen, eind mei betrokken bij de mishandeling van een residence assistant (RA) van het F-gebouw, het wooncomplex op de campus waar voornamelijk internationale studenten wonen. De RA liep bij het gevecht verwondingen en een lichte hersenschudding op. Ook werd zijn kamerdeur vernield.

Twee van de drie verdachten woonden in het F-gebouw en moesten op last van verhuurder Stadswonen de ochtend na het incident hun kamer leegmaken en vertrekken.

Tekenen voor uithuiszetting

Eén van de studenten in kwestie, heeft aan Erasmus Magazine verklaard dat hij niet bij het gevecht betrokken is geweest. Hij vertelt dat hij al op zijn kamer was, toen hij werd geroepen omdat er wat aan de hand was in één van de gangen in het F-gebouw. Hij zag hoe een van zijn vrienden na een woordenwisseling de RA aanviel, maar zegt het slachtoffer met geen vinger te hebben aangeraakt. Hij maakt daarom ook bezwaar tegen het feit dat hij de ochtend na het incident een formulier onder zijn neus kreeg, waarmee hij voor zijn eigen uithuiszetting moest tekenen.

‘Geen lieverdjes’

Het slachtoffer zegt, desgevraagd tegen EM, dat hij wel degelijk door meerdere personen is belaagd. Hij hoopt dat de universiteit een passende sanctie aan de studenten oplegt. “Want de jongens waren al geen lieverdjes, en ik vraag me af of je zulke studenten wil hebben op je universiteit.”

Niet goed te keuren

Adri Meijdam geeft aan dat het voor de opleiding minder van belang is wie er precies wat heeft gedaan, omdat het duidelijk is, dat de genoemde studenten actief betrokken waren bij het incident. “Dat is iets wat binnen geen enkele opleiding goed te keuren is, maar zeker niet in een opleiding waarin je jongeren van allerlei achtergronden juist wil leren om op een goede manier met elkaar om te gaan.”

Het politieonderzoek naar de mishandeling loopt nog.WG

Lees ook: Studenten uit F-gebouw gezet na gevecht – 4 juni 2010