Je wilt in september beginnen aan een tweede studie. Moet je hoger collegegeld betalen of niet? Veel studenten vinden de nieuwe regels onduidelijk. Daarom lanceert het Interstedelijk Studenten Overleg de website tweedestudie.iso.nl.

De organisatie zegt veel vragen te krijgen over de nieuwe wetgeving rond tweede studies. “Studenten moeten vaak veel meer gaan betalen, maar de informatievoorziening daarover is matig,” aldus Henno van Horssen, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.

In een schema op de website kunnen studenten zien welke regels op hen van toepassing zijn. Zo gelden andere regels voor oudere studenten, die vóór 1991 afstudeerden. Voor een tweede studie in de zorg of het onderwijs betaal je straks het lage tarief, tenzij je al een zorg- of onderwijsdiploma op zak hebt.

“Het gaat vaak over duizenden euro’s, goede voorlichting is daarom belangrijk,” zegt Van Horssen. “Ook zijn er grote verschillen tussen instellingen, dat realiseren studenten zich vaak niet.” De site raadt studenten aan daar goed op te letten. Maar informatie over de tarieven per instelling ontbreekt. HOP