De universiteit is ‘geen partij’ in de ophef rond de nieuwe werknemerscontracten die cateringbedrijf Albron de werknemers van Avenance aanbiedt. Collegelid Bart Straatman: “Een nieuwe partij moet de mogelijkheid hebben de zaken anders aan te pakken.”

Eerder deze week schreef EM al over de ophef die ontstond rond de nieuwe contracten die aan cateringmedewerkers zijn aangeboden. “Er zijn mensen die hier al meer dan twintig jaar werken en die nu ineens van 40 naar 35 uur per week gaan. Dat is natuurlijk geen doen”, vatte een medewerker de gevoelens samen.

Efficiënter

Laura Hofstee van het Erasmus Facilitair Bedrijf laat weten dat de universiteit in deze discussie ‘geen partij’ meer is. “Avenance zat te ruim in haar jasje en Albron denkt het efficiënter te kunnen. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Een groot deel van de prijs van producten zit namelijk in de werknemerskosten. En het omhoogbrengen van de prijs/kwaliteitverhouding was uiteindelijk de opdracht van het College van Bestuur.”

Mogelijkheid

Collegelid Bart Straatman bevestigt de visie van Hofstee en voegt daar aan toe: “De nieuwe partij moet de mogelijkheid hebben om veranderingen door te voeren zolang dat binnen de randvoorwaarden gebeurt.”

Verantwoordelijkheid

Hofstee kan zich wel goed voorstellen dat het ‘heel vervelend’ is om er netto op achteruit te gaan. “Maar dat is het spel, al hebben de mensen daar zelf geen boodschap aan.” Bovendien, vult ze aan, had men het van te voren enigzins kunnen weten. “De voorwaarden staan in de CAO, dus wat dat betreft ligt er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf.” Wel voegt Hofstee er aan toe dat het haar persoonlijk wel wat doet, hoe deze zaak loopt. “Dit gun je natuurlijk niemand.”

Vijf jaar

De lonen worden door Albron overigens niet in één keer teruggeschaald, maar zullen over een periode van vijf jaar worden afgebouwd. Hofstee: “Albron heeft daarvoor afbouwkosten inbegroot. Bij de meeste mensen waarvoor geldt dat ze minder uren krijgen, gaat het om enkele tientjes per maand. In een heel enkel geval gaat het om een paar honderd euro.” GH