We doen het regelmatig: een cd van een vriend kopiëren of liedjes downloaden. Er wordt vaak gedacht dat het illegaal digitaal kopiëren van muziek slecht is voor de muziekindustrie. Assistent-professor in Cultural economics Christian Handke laat met zijn onderzoek zien dat dit helemaal niet zo schadelijk is als men vaak denkt.

Handke is universitair docent aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW)  en presenteert morgenochtend zijn promotieonderzoek The Creative Destruction of Copyright. Innovation in the Record Industry and Digital Copying.

Niet schadelijk

Voor zijn onderzoek focust Handke zich op de markt van de Duitse muziekindustrie vanaf eind jaren negentig, toen het mogelijk werd om muziek digitaal te kopiëren. Zijn onderzoek toont aan dat kleine, onafhankelijke platenmaatschappijen opbloeien door het illegaal kopiëren van muziek. Daarnaast vermindert het aanbod aan creatieve producten op de markt niet. Dat auteursrechten worden geschonden, is dus helemaal niet zo schadelijk voor de muziekindustrie als vaak wordt gedacht.

Flexibeler

Het auteursrechtbeleid moet volgens de professor flexibeler worden. Zo kan de wet- en regelgeving de snelle technologische veranderingen ondersteunen en past het in het digitale tijdperk waarin we leven. MW