De meeste EUR-studenten zullen deze zomer vooral relaxen op het strand, maar enkelen zetten zich – vooral fietsend – in voor het goede doel.

Fietsen blijkt een populaire manier om geld in te zamelen. Twee groepen studenten zullen zich in het zweet trappen voor KiKa, een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Zo vertrekt EUR-student Simon Knops samen met veertien anderen op 2 juli om de Tour de France-route te fietsen, inclusief de proloog van Rotterdam naar Brussel. Al flink wat sponsoren zijn gevonden. “We zijn al aardig op weg om onze doelstelling van honderdduizend euro te halen”, aldus Knops. De groep heeft maandenlang vijftien uur per week getraind. “Niet alleen op conditie, maar ook op teamwork. Het vereist nogal wat om zo’n lange tocht samen af te kunnen leggen.”

Trainen in de Franse Alpen

Zelf getroffen door kanker

Dit kan Coen Vermeer beamen. Voor een twaalfdaagse tocht in augustus, van Rotterdam naar Rome heeft hij zestien medestudenten opgetrommeld. Hun keuze voor KiKa kreeg onverwachts extra betekenis. Vermeer: “We zijn allemaal goede vrienden en tijdens de trainingsperiode bleek dat één van de jongens zelf kanker had gekregen.” Het weerhield hem er niet van om toch mee te doen aan de tocht; na de operatie is hij weer mee gaan trainen en is er nu helemaal klaar voor.

Het team van de Rotterdam Rome Cycling Tour van Coen Vermeer

Kippenfarm in Haïti

En dan zijn er nog de studenten Rick Vinken, Peter de Gier, Jeroen van Rheenen en Thijs Essens. Die gooien het over een heel andere boeg. Zij gaan deze zomer naar Haïti om daar een kippenfarm op te zetten, vijf uur reizen van de hoofdstad Port au Prince. De reis was al gepland voor de aardbeving plaatsvond, maar kwam hierdoor in een ander daglicht te staan. “We moesten iets doen voor de lokale bevolking”, zegt Essens. Dit gevoel werd versterkt doordat De Gier in Haïti is geboren en getogen. Het duo richtte de Kembé Foundation op. “Met zo’n kippenfarm slaan we twee vliegen in één klap: we voorzien de bevolking niet alleen van eten, maar we zorgen ook voor werkgelegenheid.” JR/LJ

Een meisje raakte gewond na de aardbeving in Haïti

Lees in de zomermaanden op EM.Online hoe het deze studenten vergaat.