De sleutel tot begrip en behandeling van psychische aandoeningen zou weleens in het imuunsysteem kunnen liggen. Dat stelden immunoloog Hemmo Drexhage en zijn dochter (en promovendus) Roos Drexhage op Bessensap, een jaarlijks onderonsje van wetenschappers en wetenschapsjournalisten.

Aandoeningen als bipolaire stoornis, depressie en psychose zijn mogelijk het gevolg van een chronische hersenontsteking in gebieden die de stemming beïnvloeden. Beide Drexhages, werkzaam aan het Erasmus MC, toonden op Bessensap de tussenstand van hun onderzoek naar dergelijke ontstekingen, waarvoor zij samenwerken met het grootschalige Europese medische project Mood Inflame.

Alternatieve behandeling

Als de Drexhages en hun Europese collega’s in staat zijn onomstotelijk een causaal verband tussen de psychische aandoeningen en de ontstekingen vast te stellen, lonkt een toekomst waarin psychiatrische therapie aangevuld kan worden met (of misschien zelfs vervangen kan worden door) een behandeling met ontstekkingsremmende medicijnen.

Aantonen via bloed

Bovendien kan men in dat geval voortaan een depressie of psychose onomstotelijk aantonen in het bloed. Nu al blijkt uit onderzoek dat kinderen van bipolaire ouders een verhoogd risico hebben op dezelfde imuunstoornis als hun vader of moeder. En die stoornis zou op termijn weer kunnen leiden tot psychische klachten bij de kinderen.

Psychische klachten zijn symptonen

Daarnaast ontdekten Amerikaanse onderzoekers vorige maand dat dwangmatig gedrag in muizen veroorzaakt werd door een storing in de aanmaak van imuuncellen in het brein. Na een beenmergtransplantatie normaliseerde het gedrag in de meeste muizen. Volgens vader Drexhage zijn dat allemaal goede aanwijzingen dat ‘de ontsteking in de hersenen de te behandelen aandoening vormt en de psychische klachten slechts de symptonen zijn’. GH